Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Január 10. 10:23, hétfő | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Rózsa Sándor elveszett kincse

Rózsa Sándor elveszett kincse

E címet viseli Kasztel Antal táncjátéka, melyet a közönség január 21-én, 18 órakor tekinthet meg a magyar kultúra napja alkalmából, a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A második táncjátékát író Kasztel Antal, a Déli Agrárszakképzési Centrum- Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai oktatója, szabadidejében verseket ír, bőrből készült tárgyakat alkot, táncol és táncjátékot ír. – Pedagógus vagyok, ebből élek. A tánc, az írás, a bőrrel foglalkozás kicsit több, mint hobbi – mondta szerényen Antal, aki vitézi címe mellett számos elismeréssel is büszkélkedhet(ne).

(Fotó: Kasztel Antal Facebook-oldala)

Első táncjátékát 2019-ben mutatták be, a Fürdőszálló szelleme címmel. Akkor még nem volt tudatos annyira a dolog, hogy biztosan tervezett folytatást a daraboknak. Végül 2022-ig kellett várni a folytatásra. Elmondása szerint nagyon nagy szerencséje van a Padkaporos Táncegyüttes közösségével, hiszen remek egységet alkotnak. A gyerekek, a szüleik, Kátai Tibor, Gulyás László hatalmas segítséget nyújtanak neki. A darabok sajátossága, hogy a gyerekek a főszereplők, akik saját magukat alakítják a történetben. Gyakorlatilag elejétől a végéig közös munkáról van szó, hiszen amikor megszületik a történet és a gyerekek, a szereplők megismerik és megtanulják a szöveget, akkor jön a fantasztikus rész, hiszen mindenki elkezdi a saját egyéniségét beletenni, magáévá formálni a dolgot olyannyira, hogy a háttérdíszletek egy részét is ők készítik, saját kezűleg. A táncjáték Kátai Tibor kiváló koreográfiáival lesz igazán teljes.

Kasztel Antal hozzátette: nagyon sok segítséget kap Gulyás László Vándormuzsikustól, aki a Padkaporos Táncegyüttes alapítója, Kátai Tibor táncos-koreográfustól, Kovács-Csonka Szilviától, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatójától és természetesen a táncos gyermekek szüleitől, akik maguk is részesei lesznek az előadásnak.

A Rózsa Sándor elveszett kincse arról a nehéz, Covid utáni helyzetről szól, amikor a lakosság elvesztette érdeklődését a néptánc iránt. Ezt a gyerekek nagyon szomorúnak tartják és elhatározzák, hogy megmentik a csoportot. Ehhez viszont pénzre van szükség. Ekkor találja meg a fiatalokat egy történet, amit Gulyás László Vándormuzsikus mesél nekik Rózsa Sándor utolsó rablásáról és a lehetséges kincsről. Kutatni kezdenek a vagyon után, hogy megmentsék a csoportot és a néptáncot.

A darabban közreműködik Rónaszéki Gábor plébános, zenél Patyi Zoltán és zenekara. A belépés díjtalan.

(Forrás: Félegyházi Közlöny / Z. A.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)