Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2021. December 05. 10:46, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Rotációs kapa, a kis kerti erőgép

Rotációs kapa, a kis kerti erőgép

Kerti munkákból sosem elég. Bár a téli, fagyosabb időszakokra kevésbé jellemzőek a talajművelési feladatok, az ősz során még bőven akad erre lehetőség és szükség.

A nagyobb területek, vagy masszívabb talajrétegek megmunkálásában egy rotációs kapa komoly segítséget nyújthat.

Mit nyerünk a rotáció erejével?

A rotációs kapa, vagy másik használatos nevén a kapálógép az egyik leghasznosabb kerti gép, ha termő- vagy nagyobb földterületek megmunkálásáról van szó. Ahol az emberi erő már kevés lenne, vagy a talaj átforgatása és mozgatása túlzottan komoly fizikai igénybevételt jelentene, ott jön képbe a gép és az általa képviselt erő. A rotációs kapa könnyedén bánik el a masszívabb talajrétegekkel is, ez a könnyedség pedig értelemszerűen gyorsasággal is párosul.

A gép használatával jelentős mennyiségű időt takaríthatunk meg, melyet aztán a földművelés későbbi fázisaiba forgathatunk vissza, legalább akkora hatékonysággal, ahogy a rotációs kapa forgatja a talajrétegeket. Ennek köszönhetően kertünk és veteményesünk is nagyobb ütemben fejlődhet, szépülhet, számunkra pedig kevésbé lesz fárasztó a folyamat. Ezek tükrében tulajdonképpen választ is kaptunk a bekezdés címében feltett kérdésre, azonban azzal sem árt tisztában lennünk, hogyan használhatjuk hatékonyan, illetve melyik modellt érdemes választanunk.

A hatékony használat

A rotációs kapát – ahogy már esett szó róla – tehát talajművelésre használhatjuk. Ez tulajdonképpen több munkafázist és feladatot is magában foglal, melyet a gép egy füst alatt elvégez. Ide sorolható a föld fellazítása, a vetéshez szükséges ágyás létrehozása, de akár trágyázási és gyomtalanítási munkákra is használható. A rotációs kapák egyes típusai a kiegészítőknek köszönhetően akár fűnyíróként vagy – a tél közeledtével ez kifejezetten hasznos információ lehet – hóekeként is alkalmazhatók.

Mielőtt azonban talajba vágnánk a kapával, érdemes megvizsgálnunk a kiforgatni kívánt föld minőségét, tömörségét, illetve nedvességtartalmát. E tényezők határozzák meg ugyanis, hogy milyen intenzitású munkára kell számítanunk, plusz a rotációs kapa dőlésszögét is ezek alapján kell beállítanunk. Ez utóbbi a kulcs a hatékony és kisebb erőfeszítést igénylő munkavégzéshez. A rotációs kapák bizonyos mértékig modulárisak, csúszótalpak és kapatagok is szerelhetők rá. A szükséges mennyiség szintén a talaj minőségétől függ.

Milyen kapát válasszak?

A döntés legelső lépése az, hogy felmérjük, mekkora földterületen szeretnénk alkalmazni a gépet. Ez határozza meg ugyanis a szükséges teljesítményt, illetve a kapálási szélességet. E két faktor pedig lényegében a rotációs kapa kiválasztásának alapját képezi. Emellett persze az ár is fontos tényező, mely szokás szerint a készülék minőségétől, teljesítményétől vagy épp a márkanévtől függően emelkedik. A határt a talaj mélysége mellett a saját pénztárcánk mélysége képezheti.

Az említettek mellett természetesen felmerülnek olyan tovább kritériumok is, mint a megfelelő zaj- és rezgéscsillapítás, hiszen a hosszútávú munkákhoz mindkettő elengedhetetlen. Használat szempontjából a kezelhetőség és irányíthatóság is fontos szempont lehet. Így tehát, bár a rotációs kapák viszonylag egyszerű kerti gépek, kiválasztásuk megfontolt döntési folyamat végeredménye kell, hogy legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:12, csütörtök | PR

Zajlik a közigazgatás, védelem ágazat munkaerőpiaci elemzése!

2022. Január 19. 11:35, szerda | PR

Divatos és kényelmes cipők a mindennapokra – mi az ideális választás?

Férfiként néha nehéz eldönteni, hogy milyen típusú cipőt válasszunk a mindennapokra. Ha megjelenésünk követi a félelegáns stílust, illetve kedveljük a divatos megjelenést, ez különösen kemény dió lehet.

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2021. December 30. 09:30, csütörtök | PR

Foglaló és előleg az előszerződésben

Az ingatlan adásvételi előszerződés a felek arra vonatkozó megállapodása, hogy későbbi időpontban egymással ingatlan adásvételi szerződést kötnek.