Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Május 20. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Rossz döntés lehet a gluténmentes étrend

Rossz döntés lehet a gluténmentes étrend

Kétélű fegyver a mindössze csak divatból vagy más meggyőződésből követett diéta, sokszor ugyanis ront az életminőségen ahelyett, hogy javítana rajta.

Rendkívül népszerű napjainkban a gluténmentes étrend, különösen a szülők körében, akik igyekeznek mindent megtenni csemetéik egészségéért. A hozzákapcsolódó élelmiszeripar is virágzik, a gluténmentes termékek forgalma évről évre milliárdokkal emelkedik.

Dr. Norelle Reilly, a Columbia Egyetem orvosa szerint ugyanakkor komoly félreértésekre is sor került a speciális diéta körül. A gluténmentes étrendre a cöliákiás (a lisztérzékenység már nem megfelelő kifejezés) embereknek van szüksége, akik nem ehetnek a búzában, rozsban és árpában található fehérjéből, mert immunrendszerük válasza károsodást okozhat a vékonybelükben és más emésztőszervükben. A genetikus betegség egyetlen gyógymódja a gluténmentes étrend.
Mára a cöliákiások élete sokkal könnyebb lett, hiszen szinte minden termékből, amit korábban nem fogyaszthattak (kenyér, tészta, sütemények stb.) rendelkezésre áll gluténmentes változat is.

A helyzet azonban az, hogy rengeteg ember választja a gluténmentes étrendet még akkor is, ha alapvetően nincs rá szüksége, mivel úgy vélik, egészségesebb. Sokan gyermekeiket is így etetik, későbbi problémák megelőzése céljából. Dr. Reilly szerint rengeteg tévedés van a gluténmentes étrend körül. Például míg a cöliákiások számára igen fontos, addig az egészséges emberek esetében nem sok pozitív hatása van.
Ennek ellenére egyre több ember gondolja úgy, hogy a glutén mérgező, dacára annak, hogy a legismertebb alternatíva, a rizs túlzott fogyasztása magasabb arzénbevitelt eredményezhet. Ráadásul, akik igyekeznek gluténmentesen étkezni, több zsírt és kalóriát fogyasztanak, hiszen a készen kapható termékekben ezekből sokkal több van, ami elhízáshoz vezet. Akik gluténmentesen étkeznek más tápanyagok mellett gyakran túl kevés B-vitamint, folsavat és vitamint juttatnak szervezetükbe.
A doktornő szerint a gluténmentes étrend mindössze a cöliákiában, vagy gluténérzékenységben, illetve a gabonaallergiában szenvedők életminőségén javíthat, de azoknál a gyerekeknél, akiknél nem állapították meg ezeket a betegségeket, jótékony hatása nem sok. Amellett, hogy az ilyen étrend sokkal költségesebb és sok kényelmetlenséggel jár, ráadásul a közösségi életben is gondot okozhat a gyereknek, érdemes inkább alapos kivizsgáláson részt venni. Tehát amíg a szülő azt hiszi, segít, valójában nem biztosít ezzel jobb életminőséget a gyermekének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.