Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 07. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Romlott a járványhelyzet Csehországban

Romlott a járványhelyzet Csehországban

Romlott valamelyest a járványhelyzet a hét végén Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap megjelent adatok szerint a járvány terjedésének kockázati indexe a 100 pontos skálán 13 nap után 57-ről 64-re ugrott fel, a mutató a harmadik sávból a nagyobb kockázatot jelentő negyedikbe ment át. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban csak akkor módosulnak, ha ez a mutató hét napig alacsonyabb sávban, vagy három napig magasabb sávban marad. A döntést mindig a kormánynak kell meghoznia, és néhány más tényezőt is figyelembe kell vennie. Az óvintézkedések jelentős lazítását jelentő harmadik kockázati sávba csütörtökön lépett be Csehország.

Romlott a reprodukciós ráta is: a hét eleji 0,8-ról 1,02-re, ami statisztikailag azt jelenti, hogy minden fertőzött egy további személyt fertőz meg.

A szaktárca tájékoztatásából kiderül, hogy szombaton 3308 új fertőzést regisztráltak, 641-gyel többet, mint egy hete.

A kórházban kezeltek és a súlyos esetek száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A kórházakban 4436 embert kezelnek, akik közül mintegy 620 állapotát tartják súlyosnak az orvosok. A nyilvántartás szerint szombaton 59 halálesetet történt, de a halálozási adatokat a későbbiekben mindig pontosítják, és eddig rendre nőtt ez a szám. A napi halálesetek száma azonban az utóbbi héten már száz alatt maradt, amit javulásnak minősítenek a szakértők. Jelenleg mintegy 60 ezer fertőzött van az országban, és a számuk folyamatosan csökken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.