Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 28. 08:34, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Római joggal gyúr az olimpiára

Római joggal gyúr az olimpiára

Ha gonoszak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, Gyenesei Leila 2010-re kivívta az első helyet a magyar öttusázónők között, idén viszont a harmadik helyre esett vissza.

Ám nem vagyunk gonoszak, ezért megkérdeztük a csinos sportolónőt, miben kellene változtatnia, hogy 2012 újra sikeres éve legyen. Mint mondta, egyrészt vívóedzőt cserélt, másrészt belevágott a jogi egyetembe.

– Bár a váltó- és csapatsikerek némileg kárpótolhatják, de egyéniben idén csak 12. lett az Eb-n, 17. a vb-n, egyelőre nincs olimpiai kvótája, bár ez a világranglista alapján gyakorlatilag megelőlegezhető. Mire véli a korábbiakhoz képest szerényebb teljesítményt?

– Valóban, 2011 nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de talán időben jött a pofon, s tudok bizonyos dolgokon változtatni a siker érdekében. Az biztos, hogy borzasztó eredménykényszer nehezedett rám, amit fejben nehezen bírtam, nagyon görcsössé tett. Ám ilyen egy sportoló élete, 2010 nagyon jó évem volt, 2011 kevésbé, de legalább éhessé tett arra, hogy újra olyan legyek, mint korábban.

– Ön állt meg a fejlődésben, vagy a vetélytársak javultak sokat?

– Nem álltam meg, az edzésteljesítményem jobb lett, még úszásban is tudtam egyéni csúcsot javítani, ahol pedig eleve a gyorsabbak közé tartozom. Ám ez a versenyeken nem jött ki, pedig egészséges voltam végig, nincs semmi, amire tudnám fogni a gyengélkedést. A már említett merev görcsösség főképp a vívásomat befolyásolta, tudtam, mit kellene csinálni, de nem indult el a kezem, csak álltam egy helyben.

– Az idénybeli „szenvedése” közben Kovács Sarolta egyéni vb-, Tóth Adrienn Eb-második lett, mindkettőjük olimpiai kvótát szerzett, de a sportági évzáró ünnepségen Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány jelezte, három londoni kvalifikált női versenyzőre számít, így önre is, akik közül majd ki kell választani a két indulót. Ez a bizalom jele?

– Annak veszem, és örülök neki, azt jelenti, hogy nem került feledésbe a hároméves teljesítményem. A világranglista alapján a kvótával nem lehet gondom, legkésőbb május 31-én meglesz, esetleg három héttel előtte, ha a vb-n érmet nyerek. A fő cél tehát nem az olimpiai kvalifikáció megszerzése, hanem az, hogy a versenyeken bizonyítsam, benne vagyok az első kettőben a magyarok közül.

– Min változtatott esetleg már most is a siker érdekében?

– Például vívóedzőt váltottunk. Magamtól nem tettem volna, de Magyary Istvántól új lendületet, impulzust kaphatok. Ezen kívül újra belevágtam a tanulásba, miután januárban leállamvizsgáztam a Kaposvári Egyetem kommunikáció szakán, most elkezdtem a jogot a Károli Gáspár Egyetemen levelezősként. Olimpiai kerettagként az egyetem kedvezményes tanrendet biztosít, a MOB pedig fizeti a tandíj felét. Nagyon tetszik, öt tárgyból már túl is vagyok az első vizsgákon, de most jön a neheze, január első hetében a római jog és a bevezetés az állam- és jogtudományba. A tanulás révén legalább más kihívás is van az életemben, nem csak az öttusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.