Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Roma referensek járnak a járások felében

Roma referensek járnak a járások felében

A július elsején munkába állt 95 roma referens mindegyike rendelkezik középfokú, 15 százalékuk pedig felsőfokú végzettséggel is – hangzott el a Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke által tartott sajtótájékoztatón, pénteken.

Az ország 198 járási hivatalában 95 roma referens kezdhette meg munkáját. A tapasztalatokról és eredményekről számolt be Szabó Erika, aki elmondta, hogy ez a program jól illeszkedik a kormányprogramban is megfogalmazott ügyfélbarát közigazgatás átalakításába. Emellett a kormányzat által 2010-ben az Országos Roma Önkormányzattal kötött keretmegállapodásban foglaltaknak is megfelel, a referensek hatékonyan segítik a romák mindennapi életét, tájékoztatásukat.

A roma segítők kiválasztásánál állított kitétel, mely szerint legalább középfokú végzettséggel kell rendelkezniük teljes mértékben teljesült, sőt 15 százalékuk felsőfokú végzettségű. Emellett mindannyian további közigazgatási képzésben is részesültek - emelte ki Szabó Erika.

Az államtitkár elmondta, hogy a referensek a járási hivatalok törzshivatalaiban dolgoznak általában a hatósági osztály munkatársaiként. Feladatuk a tájékoztatás és dokumentáció mellett a szakigazgatási szervekkel és a roma közigazgatási, valamint civil szervezetekkel való kapcsolattartás.

Az államtitkárság az Országos Roma Önkormányzattal felmérték a már működő jó gyakorlatokat is. Ilyen a roma közösségek számára szóló pályázati lehetőségek figyelemmel követése, a közfoglalkoztatás keretében történő munkavégzéssel és a munkaügyi kirendeltségekkel kapcsolatos tájékoztatás. Ajánlásokat fogalmaznak meg az útravaló ösztöndíj programban résztvevő tanulók részére, részt vesznek helyszínbejárásokon és környezettanulmányokon. Az első fél év elmúltával megtörtént a referensek tapasztalatcseréje is. E program keretében az ügyfélbarát kiszolgálás kifejezetten a romák irányában kitűnően bevált - emelte ki a területi közigazgatásért felelős államtitkár.

A roma referensi program egy sikertörténet - mondta tapasztalatai alapján Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki személyesen is meglátogatta a referenseket. Az elnök hangsúlyozta, hogy a hivatalok és az ügyfelek is kifejezetten ragaszkodnak a segítőkhöz, akik hídszerepet töltenek be a hivatalok és a roma családok között. A referensek mindegyik szívesen vállalta a szakmai képzést is, szívesen tanulnak mert maguk is látják a perspektívát. A roma referensek munkájának eredményeként még hatékonyabban működhet a 2010-ben a kormánnyal megkötött keretmegállapodás - mutatott rá Farkas Flórián.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.