Városlista
2021. október 23, szombat - Gyöngyi

Hírek

2020. Július 21. 10:14, kedd | Helyi
Forrás: agrarszektor.hu

Rohamosan csökken a dinnyék mérete

Rohamosan csökken a dinnyék mérete

Egyre gyakrabban találkozni a boltok polcain kisméretű görögdinnyékkel, és a fogyasztók körében is egyre népszerűbbek ezek az egyszemélyes darabok.

Ez a trend nemcsak külföldön, de Magyarországon is megfigyelhető az utóbbi években, olyannyira, hogy már vannak olyan áruházláncok hazánkban, amelyek 2-3 kilogrammal csökkentették a beszállított görögdinnyék méretét. A megváltozott fogyasztói szokásokra a magyar termelők is reagáltak, így a hazai szezonban minden igényt kielégítő méret- és fajtaszortiment áll rendelkezésre.

- Az utóbbi években látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, aminek következtében egyre népszerűbbek az apróbb méretű görögdinnyék, és egyre többen választják a nagy családi méretű fajták helyett, ezeket az "egyszemélyes" darabokat - tájékoztatta az Agrárszektort Sándor László, ágazati szakértő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtótájékoztatóján Jászapátiban. Kiemelte, ez a változás Magyarországon is évek óta zajlik, emiatt vannak olyan áruházláncok, amelyek egyik évről a másikra 2-3 kilogrammal csökkentették a beszállított görögdinnyék méretét, amire azért is szükség volt, mert sokszor a legnagyobb dinnyék ott maradtak a konténerek alján. Magyarországon általában az 5-8 kilogrammos méretű görögdinnyék fogynak a legjobban, ehhez kell alkalmazkodniuk a beszállítóknak is, ha sokat akarnak értékesíteni. A szakértőtől azt is megtudtuk, hogy habár importból is vannak ilyen méretű dinnyék, ugyanakkor a magyar termelők is minen igényt kielégítő méret- és fajtaszortimenttel állnak rendelkezésre a szezonban. Hazánkban egyébként 80 százalékban magvas, döntően csíkos héjú görögdinnyét vásárolnak a fogyasztók, az elmúlt tíz évben azonban folyamatosan növekszik a magszegény dinnyék aránya, amelyek a kisebb méretet képviselik, 4-7 kilogrammos tömegükkel.

Az elmúlt évekhez képest idén 4000 hektárra csökkent a görögdinnye termőterülete Magyarországon, ez azonban inkább egy specializálódást jelent, hiszen komoly technológia- és fajtaválaszték fejlesztés zajlott a termesztésben - közölte az Agrárszektorral Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Ennek következtében a mostani szezonban már hibrid görögdinnyéket termelnek javarészt a termesztők, ez stabilabb árbevételt és biztonságosabb termelést jelent a gazdáknak. A kisebb hazai termőterület tehát nem azt jelenti, hogy csökkent az összetermés, mert a korszerű, új fajták meglehet, hogy többet teremnek majd még a kisebb területen is, mint ami eddig jellemző volt - emelte ki a szakember.

(Kép forrása: 168 óra)

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 21:03, szombat | Helyi

Elhunyt Venczel Vera színművész

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész – tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel.

2021. Október 23. 19:32, szombat | Helyi

A zeneiskola a városé, a zeneiskola mindenkié

Épületavató hangversenyt tartottak október 22-én a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a megújult zeneiskola kamaratermében.

2021. Október 23. 15:24, szombat | Helyi

Élni fog a nemzet, mely összetart

E szavak állnak a Hősök parkjában lévő emlékművön, mely előtt koszorúkkal és mécsesekkel hajtottak fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt az október 22-én tartott városi ünnepségen.

2021. Október 23. 10:00, szombat | Helyi

Tudásközpont az emberek életminőségének javításához

A NATURAL HEALTH – Az egészségért a természeti örökség védelmével projekt keretein belül készült egy Tudásközpont.