Városlista
2023. szeptember 27, szerda - Adalbert

Hírek

2017. Augusztus 01. 07:26, kedd | Kék hírek
Forrás: mti - fotó: MTI

Robbantásra készült S. Ábel, a gyorséttermi lövöldöző – újra előzetesbe került

Robbantásra készült S. Ábel, a gyorséttermi lövöldöző – újra előzetesbe került

Előzetes letartóztatásba került S. Ábel, akit rablás előkészülete miatt fogtak el pénteken a fővárosban - tájékoztatta Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

A férfit korábban elítélték azért, mert 2013-ban egy budapesti gyorsétterem bejáratánál, majd bent is fegyverrel többször a levegőbe lőtt, előzőleg pedig joghallgatóként diáktársai megölésével fenyegetőzött.
A 24.hu portál arról írt hétfőn, hogy S. Ábel robbantásra készülhetett.

A Fővárosi Törvényszék a birosag.hu weboldalon közzétett közleményében azt írta: robbanóanyaggal visszaélés miatt indult büntetőügyben a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el hétfőn egy hónapra a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős.

Közölték: a bíróság szerint a gyanúsított férfi júliusban úgy döntött, hogy robbanószert állít elő és beszerzi a robbanóanyag elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. A gyanúsított folyamatosan kísérletezett a szerekkel, és július végére elkészített egy, "megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem előállítható" robbanószert. A gyanúsított által megalkotott anyag alkalmas emberi élet kioltására, ha felrobban, 3-5 méter sugarú körben okoz súlyos, maradandó sérüléseket. Hozzáfűzték: a robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból leváló úgynevezett másodlagos repeszek is okozhatnak halálos sérüléseket. Megjegyezték: a férfi egyébként kiöntötte az általa előállított anyagot egy erdős területen.

Titkos adatszerzéssel kiderítették, a férfi egy barátjával arról beszélt, hogy prostituáltakat kellene kirabolni. Bár a gyanúsított által részben előállított, részben előállítani tervezett robbanóanyag célja ismeretlen, a bíróság szerint nem kizárt, hogy a rabláshoz, de az is lehet, hogy véletlenszerűen kiválasztott emberek ellen akarta felhasználni az anyagot.

A bíróság indoklásában rögzítette, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, újabb bűncselekményét is büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Az aktuális eljárás rablás előkészülete miatt indult ellene, aki korábban beszerzett egy lőfegyvernek nem minősülő, de emberi élet kioltására alkalmas, működőképes muzeális pisztolyt, amelyet a rendőrség július elején lefoglalt tőle.

A döntés nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 12:02, kedd | Kék hírek

ORFK: a rendőrség nevében küldenek SMS-t csalók

A rendőrség nevével visszaélve küldenek adathalász SMS-t csalók - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden közleményben.

2023. Szeptember 25. 15:46, hétfő | Kék hírek

Mentősökre támadt egy ittas férfi, vádat emeltek ellene

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki ittasan az őt ellátó mentősökre támad.

2023. Szeptember 25. 08:55, hétfő | Kék hírek

Vádat emeltek egy 16 éves fiú ellen, aki osztálytársa megölését tervezte

Emberölés előkészületének bűntette miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy 16 éves fiú ellen, aki tavaly ősszel egyik osztálytársa megölésére készült - közölte a vádhatóság hétfőn az MTI-vel.

2023. Szeptember 22. 13:00, péntek | Kék hírek

13 és 16 éves fiatalok bántalmaztak életveszélyesen egy férfit

Az Ügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult ügyben vádat emelt azzal a két fiatallal szemben, akik 2022. év novemberében, Oroszlányban bántalmaztak egy hajléktalanként élő férfit.