Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. December 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Robbanó Orion, színes fólia - a televíziós hőskorszak emlékei

Robbanó Orion, színes fólia - a televíziós hőskorszak emlékei

Amikor az első kísérleti televíziós adást 1929-ben elindították Angliában, még egészen biztosan nem gondolták, hogy ekkora karriert fog befutni a „távollátó készülék”. A XX. század elején világhódító útjára induló televíziózás csak jelentős késéssel jutott el Magyarországra. A médium történetének hazai hőskoráról a televíziózás világnapján beszélt Simon László, a MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumának munkatársa a Rádió Orient műsorában.

Amikor az első kísérleti televíziós adást 1929-ben elindították Angliában, még egészen biztosan nem gondolták, hogy ekkora karriert fog befutni a „távollátó készülék”. Az új kommunikációs eszköz meglehetősen gyorsan népszerűvé vált, Németországban már 1935-ben, az Egyesült Államokban pedig már 1939-ben megkezdődött a rendszeres műsorszórás.

Hazánkban „1953-ban egy párthatározat utasítására a Minisztertanács eldöntötte, hogy Magyarországnak televízió kell”. A rendszer kifejlesztésével és a sugárzás lebonyolításával a Magyar Postát bízták meg és 1954-től el is indult a kísérleti adás, melyet a „mai szemmel nevetséges készüléken, egy 14x18 cm-es monitoron” lehetett nyomon követni. Az egyik első készüléket az akkori Corvin Áruház kirakatában helyezték el, ahol folyamatosan tömegek csodálták. A kísérleti monitorok közül természetesen Rákosi Mátyás lakásában is volt egy. A műsorszórási frekvenciát ezért mindig úgy igyekeztek beállítani, hogy a pártvezérnél kifogástalan legyen a vétel, „hiszen Rákosi elvtárs otthonában mindig a legjobb minőségben kellett látni a műsorokat”- jegyezte meg a Rádió Orient vendége. A pártvezetés fontosnak tartotta, hogy ne csak a rádió műsorain keresztül szólhasson a néphez. Ennek az akaratnak is köszönhetően 1957. május elsején elkezdődhetett az állandó televízióadás magyarországi története, természetesen a május elseji felvonulás bemutatásával. Kezdetben még csak heti három napon volt program, szűkös műsoridővel.

Rövidesen feltűnnek az első bemondók is: Tamási Eszter, Takács Marika, és Varga József, akik valóságos családtaggá váltak a nézők körében. Akkor, amikor a televíziózás még közösségi élmény volt, a csoportos tévézés eredményeként a magyar sorozatok főszereplői is egy csapásra igazi sztárokká lettek. Az első magyar televíziós sorozat a Tenkes kapitánya volt 1963-ban, melyet 13 részben, fekete-fehérben követhettek a nézők Zenthe Ferenc, Ungváry László és Szabó Gyula főszereplésével. Hamarosan jöttek a további közkedvelt sorozatok: a Bors, vagy a Rózsa Sándor. Az akkori rendszer és a televízió vezetése nagy hangsúlyt fektetett a szórakoztatás mellett az ismeretterjesztésre is. A kezdetektől minden korosztálynak igyekeztek műsort sugározni. A gyerekeket a Futrinka utca lakói és a Mazsola szórakoztatta, a diákokat Öveges professzor tanította, a felnőtt korosztályoknak pedig színvonalas természetfilmeket sugároztak – jellemezte a magyar televíziózás hőskorát a múzeum munkatársa.

Az első hazai gyártású készüléket 1956-ban az Orion gyár készítette el, mely ugyan még több mint 30 kiló volt, de impozáns megjelenésével, diófa borításával valóságos dísze lehetett egy-egy lakásnak.
A tévégyárak technikai fejlettségét jól jellemezte, hogy 1964-65-ig nem voltak képesek robbanásbiztos képcsövet előállítani, ezért a készülékeket a képcső előtt egy vastag plexi lap fedte. Később sokan színes fóliákat helyeztek a képernyő elé, így szerettek volna színes hatást elérni.

1969. áprilisában indult el a színes adás sugárzása, bár a vételhez szükséges készülékeket külföldről kellett beszerezni. Ezzel egy időben kezdte meg a Magyar Televízió kettes csatornája is az adást. Az adásnapok száma heti hat napra emelkedett, de a hétfői adásszüneti nap azonban egészen 1989-ig megmaradt.

A rendszerváltás után 1992. karácsonyától indult el a Duna adó is, mely a határon túliak számára sugárzott adást.
Bár a csatornák száma bővült, a készülékek iránti kereslet nőtt, a televízió gyártás Magyarországon lassan leépült, így ma már sajnos nincs magyar gyártású készülék a piacon.

2013-ra a két hagyományos elektronikus médium harcából a gyors reagálás és a jó láttatás előnyei miatt a rádiózás háttérbe szorult. Az internetes elérhetőségek megjelenésével azonban új kihívások előtt áll a televíziózás is - mutatott rá a beszélgetés végén Simon László, MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumának munkatársa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket