Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 31. 22:14, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Örményország - Szakértő: súlyos politikai figyelmeztetés a diplomáciai kapcsolatok megszakítása

Örményország - Szakértő: súlyos politikai figyelmeztetés a diplomáciai kapcsolatok megszakítása

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta Valki László nemzetközi jogász péntek este az MTI-nek.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta Valki László nemzetközi jogász péntek este az MTI-nek annak kapcsán, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban közölte: Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Valki László szerint eltúlzott, aránytalan reakciónak minősül, hogy Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal.
A diplomáciai kapcsolatok megszakítása önmagában nem jogellenes lépés, ez egy nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta a nemzetközi jogász hozzátéve: a diplomáciai kapcsolatok fenntartása nem kötelező, azt bármelyik fél bármikor megszüntetheti.
Valki László kifejtette, a nemzetközi kapcsolatokban nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy egy ország a másikkal megszakítja kapcsolatait. Akkor fordul ez elő, amikor az egyik állam úgy érzi, hogy vele szemben a másik állam nagyon súlyos jogsértést, vagy politikailag nagyon ellenséges cselekedetet hajtott végre - magyarázta.
A nemzetközi jogász szerint az a kérdés: a magyar fél megállapodott-e az azeri féllel arról, hogy az elkövetőt szabadon fogják-e bocsátani. Szemmel láthatóan az örmény félnek az a feltételezése, hogy volt egy bizalmas megállapodás a két kormány között - fűzte hozzá.
Megjegyezte, a diplomáciai kapcsolatok megszakítása már csak a végső lépés szokott lenni egy két állam közötti konfliktusban.
Valki László azt is hangsúlyozta, a kapcsolatok megszakítása nem nemzetközi jogi lépés. A nemzetközi jog nem rendelkezik arról, hogy mikor lehet vagy mikor nem lehet diplomácia kapcsolatokat fenntartani, az államok erről teljesen szabadon állapodnak meg abban - magyarázta.
Valki László szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok folytatódhatnak, kivéve, ha Örményország további lépéseket tesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk