Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Február 07. 15:34, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Rideg László Félegyházára látogatott

Rideg László Félegyházára látogatott

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke február 7-én a járási polgármesterekkel egyeztetett a városházán.

A fórum legfőbb célja az volt, hogy a folyamatban lévő TOP-os fejlesztések előrehaladásáról és az esetleges felmerülő kérdésekről közvetlenül informálódjon a megyei közgyűlés elnöke.

Rideg László tizedik alkalommal ült le járási polgármesterekkel és a szakértőkkel megbeszélni a TOP-os fejlesztéseket, mely megyei szinten 63 milliárd forintot ölel fel. Ez Kiskunfélegyháza tekintetében közel 4 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget jelent. A fórumon megbeszélték azt is, hogy a másfél évvel ezelőtt megnyert pályázatok milyen szinten állnak, és a karácsonykor megnyert pályázatok kivitelezésénél hogyan tudnak segíteni a megyei önkormányzat szakemberei.

- A legnagyobb problémát a projektek megvalósításának az építőiparban jelentkező áremelések jelentik. Sok helyen kérdésessé vált, hogy miképpen lehet a megemelkedett árak mellett kivitelezni a nyertes pályázatra vonatkozó projektet – nyilatkozta lapunknak a megyei közgyűlés elnöke, aki többféle megoldást is felvázolt a probléma orvoslására.

Így például azt, hogy a település saját anyagi forrásokból is pótolhatja az áremelkedésből fakadó különbözetet, de meg is pályáztathatja a kivitelezést az egyes építkezési vállalkozások között. Rideg László tényként közölte, hogy az egyes települések 100%-ban megkapták előre a nyert pályázati pénzt, ebből pedig a beruházás mindenhol megkezdődhetett. A kérdés már csak az, hogy a megemelkedett árakkal miképpen lehet befejezni a projektet.

- Kiskunfélegyháza és maga a térség is jó helyzetben van, mert városvezetésünk és a megyei önkormányzat között tökéletes koordinációs munka folyik, mely megkönnyíti a projektek előkészítését – mondta Csányi József polgármester a fórumot követően. Azt is leszögezte városunk első embere, hogy szerencsére Kiskunfélegyházán olyan vállalkozások vannak az építőipar területén is, amelyekre hosszú távon lehet alapozni.

A Móra utcában tavaly megkezdődtek a munkálatok egy új négy csoportos óvoda megépítésével, mely ez év szeptemberében már tárt kapukkal fogja várni a kicsiket. A másik nagy volumenű beruházás a zöld város projekt, melynek kivitelezési munkálatai ez év május-júniusában a közbeszerzést követően meg tudnak kezdődni, majd 2019. augusztus végéig a Béke tér, Petőfi tér, Kossuth utca déli része, az E5-ös és az Attila utca között, illetve több játszótér, valamint a Hősök parkja is meg fog újulni.

A 4 milliárd forintból további projektek is megvalósulhatnak, így például energetikai korszerűsítés is lesz. Mintegy 23 önkormányzati tulajdonú épületre (iskolák, óvodák, bölcsődék) fognak napelemes kiserőműveket helyezni, melyek a további évek viszonylatában jelentős anyagi megtakarítást fognak eredményezni. A pályázati forrásnak köszönhetően még a Csanyi út melletti kerékpárút is megépülhet, de az ipari park fejlesztése is a tervek között szerepel. Az önkormányzat még 2017-ben visszavásárolt a laktanya után egy 30 ha-os területet, amelynek az infrastrukturális fejlesztését szeretnék megvalósítani a pályázati pénzből.

Az anyagi terhek tekintetében Csányi József polgármester azt nyilatkozta, hogy városvezetésünk előre gondolkodott és már 2015-ben önkormányzati pénzből komoly terveket készíttetett az óvoda és a zöldváros programjának megvalósításához, így előnyösebb helyzetben van azokhoz a településekhez képest, amelyek még csak most rakják le a projekt kivitelezésének alapjait.

- Ez a 4 milliárd forint mind városszépítésileg, mind pedig gazdaságilag olyan lökést fog a városnak adni, melytől Kiskunfélegyháza vérkeringése fel fog gyorsulni – tette hozzá polgármesterünk.

Címkék: Rideg László, top

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.