Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2017. Április 29. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: OrientPress

Rettentő magány sújtja a magyarokat

Rettentő magány sújtja a magyarokat

Az ötven év felettiek negyedét fenyegeti a magány és az egyedüllét, 27 százalékuknak telt már úgy el napja, hogy nem szóltak hozzájuk, 8 százalékuk pedig gyakran senkihez sem szól

– derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból ‒ írja a Világgazdaság.

Az 50 év feletti megkérdezettek ötöde csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet - derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő felméréséből. A felmérésben résztvevő 50 év felettiek kétharmada naponta legalább két órát ül a tévé előtt, míg félmillióan (25 százalék) napi 4-6 órát tölt tévénézéssel.

A kutatásból kiderült az is, hogy a nyugdíjasok körében szignifikánsan magasabb a hetente társaságba járók aránya: 40 százalékuk heti legalább egy alkalommal részt vesz valamilyen közösségi programban, míg ugyanez az arány az aktív ötvenesek esetében csupán 25 százalék. Mindez nem jelenti azt, hogy az egyedüllét és a magány veszélye ne állna fenn ötvenen túl, a megkérdezettek ötöde ugyanis csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet. Ennél is riasztóbb, hogy 8 százalékukkal gyakran, 27 százalékukkal ritkábban, de előfordul, hogy a napjuk beszélgetés nélkül telik el.

Érdekes módon ez a veszély még jobban fenyegeti az 50 feletti, de aktív embereket, mint a nyugdíjasokat. Utóbbiakat az aktívabb közösségi életnek köszönhetően valamivel kevésbé érinti, 76 százalékuknak még soha nem telt el úgy napja, hogy valaki ne szólt volna hozzájuk.

Végül a felmérés rávilágított: a válaszadók kétharmada nem marad magára a háztartási teendőkkel, jellemzően egy családtag, vagy rokon segít nekik az otthoni munkában. Háztartási kisegítők alkalmazása egyáltalán nem jellemző az idősek körében, de az is ritka, egy szomszédtól, vagy ismerőstől kérjenek segítséget. Az ötven felettiek 35 százalékuknak nincs ilyen segítsége ‒ akár azért, mert nincs is rá szüksége, akár azért, mert nincs, aki segítsen nekik.

A nyugdíjasok körében természetesen magasabb azok aránya, akik kapnak valamilyen segítséget, 31 százalékuk viszont maga küzd meg a háztartási teendőkkel.

Bíztató lehet a magyar nyugdíjasok számára a jövő évi költségvetés. Eszerint már akár idén nyugdíjkiegészítésre, de jövőre mindenképpen nyugdíjemelésre számíthatnak.

Címkék: magány, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 08:45, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 3. vasárnap – 2020. január 26.

2020. Január 25. 17:45, szombat | Helyi

Hosszú távú kulturális együttműködést kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Félegyházi Pékség

Az együttműködés első megvalósulása a magyar kultúra napján színre kerülő, Az ember tragédiája című darabhoz kapcsolódik.

2020. Január 25. 17:42, szombat | Helyi

Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás

Az alkalmazás megkönnyíti a mentők riasztását és az ő munkájukat is, mert a diszpécser azonnal látja az előre feltöltött egészségügyi adatokat és a bajban lévő pontos helyzetét.

2020. Január 25. 17:17, szombat | Helyi

Az E10-es benzinről ezek a legfontosabb tudnivalók

A hazai kutakon tankolható benzin etanoltartalmának növekedése tartja lázban hetek óta az autós társadalmat. A vezess.hu videóban foglalta össze, mit kell tudni a témáról.