Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 29. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: OrientPress

Rettentő magány sújtja a magyarokat

Rettentő magány sújtja a magyarokat

Az ötven év felettiek negyedét fenyegeti a magány és az egyedüllét, 27 százalékuknak telt már úgy el napja, hogy nem szóltak hozzájuk, 8 százalékuk pedig gyakran senkihez sem szól

– derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból ‒ írja a Világgazdaság.

Az 50 év feletti megkérdezettek ötöde csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet - derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő felméréséből. A felmérésben résztvevő 50 év felettiek kétharmada naponta legalább két órát ül a tévé előtt, míg félmillióan (25 százalék) napi 4-6 órát tölt tévénézéssel.

A kutatásból kiderült az is, hogy a nyugdíjasok körében szignifikánsan magasabb a hetente társaságba járók aránya: 40 százalékuk heti legalább egy alkalommal részt vesz valamilyen közösségi programban, míg ugyanez az arány az aktív ötvenesek esetében csupán 25 százalék. Mindez nem jelenti azt, hogy az egyedüllét és a magány veszélye ne állna fenn ötvenen túl, a megkérdezettek ötöde ugyanis csak ritkán, vagy soha nem él közösségi életet. Ennél is riasztóbb, hogy 8 százalékukkal gyakran, 27 százalékukkal ritkábban, de előfordul, hogy a napjuk beszélgetés nélkül telik el.

Érdekes módon ez a veszély még jobban fenyegeti az 50 feletti, de aktív embereket, mint a nyugdíjasokat. Utóbbiakat az aktívabb közösségi életnek köszönhetően valamivel kevésbé érinti, 76 százalékuknak még soha nem telt el úgy napja, hogy valaki ne szólt volna hozzájuk.

Végül a felmérés rávilágított: a válaszadók kétharmada nem marad magára a háztartási teendőkkel, jellemzően egy családtag, vagy rokon segít nekik az otthoni munkában. Háztartási kisegítők alkalmazása egyáltalán nem jellemző az idősek körében, de az is ritka, egy szomszédtól, vagy ismerőstől kérjenek segítséget. Az ötven felettiek 35 százalékuknak nincs ilyen segítsége ‒ akár azért, mert nincs is rá szüksége, akár azért, mert nincs, aki segítsen nekik.

A nyugdíjasok körében természetesen magasabb azok aránya, akik kapnak valamilyen segítséget, 31 százalékuk viszont maga küzd meg a háztartási teendőkkel.

Bíztató lehet a magyar nyugdíjasok számára a jövő évi költségvetés. Eszerint már akár idén nyugdíjkiegészítésre, de jövőre mindenképpen nyugdíjemelésre számíthatnak.

Címkék: magány, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.