Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2011. December 18. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rengeteg halottra számítanak

Rengeteg halottra számítanak

A Fülöp-szigeteki áradások áldozatainak száma a vöröskereszt vasárnapi közlése szerint 521, és 458 embert eltűntként tartanak nyilván. Sok falu el van zárva a külvilágtól.

A nemzeti vöröskereszt főtitkára azt mondta: jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok száma a most ismertnél. A leginkább sújtott városok Cagayan de Oro, ahol legalább 239-en haltak meg, és a közeli Iligan, ahol 195-en, főleg gyerekek és nők.

A Washi trópusi vihar szombatra virradó éjjel csapott le a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetre. Hatalmas mennyiségű, máskor egy hónap alatt lehulló csapadék zúdult le, ami hirtelen áradást idézett elő. Egész falvakat söpörtek el a váratlan áradások és földcsuszamlások, hidak omlottak össze és megszűnt az áramszolgáltatás.

Az embereket álmukban érte az árvíz, s kétségbeesetten próbáltak menekülni vízzel elöntött otthonaikból. A hadsereg húszezer katonát mozgósított, hogy segítsenek menteni a túlélőket, és mielőbb összegyűjtsék a nagyon gyorsan bomlásnak indult holttesteket. A Fülöp-szigeteken minden évben több mint húsz trópusi vihar pusztít, de többségük az ország északi részén. A Washihoz hasonló erejű tájfun azonban legfeljebb minden 12 évben egyszer fordul elő délen, s nagyrészt ez magyarázza a lakosság felkészületlenségét a természeti csapásra.

A Washi trópusi vihar vasárnap kezdte elhagyni Mindanao szigetét a Dél-kínai-tenger felé, tisztult az idő, így a mentőknek megvan a reményük arra, hogy intenzívebben tudják keresni az eltűnteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.