Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. November 05. 09:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Rendőrségi fórum a társasházak lakóinak biztonságáért

Rendőrségi fórum a társasházak lakóinak biztonságáért

November 4-én a Móra Ferenc Művelődési Központban a Félegyházi Rendőrkapitányság kötelékében dolgozó előadók adtak hasznos információkat a társasházakban lakók ellen irányuló bűnözések visszaszorítására.

Kovács Gizella rendőr őrnagy, Mahlaj Róbert rendőr őrnagy a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője és Goldpergel Mihály rendőr főhadnagy a Bűnügyi Osztály Nyomozó Alosztályának vezetője tartott előadást arról, hogyan is védhetjük meg értékeinket és biztonságosnak ítélt otthonunk valóban az-e. A fórumon belül lehetőség nyílt a kiskunfélegyházi székhelyű biztonsági cégeket képviselő személyeknek, valamint a biztonsági eszközöket forgalmazó üzletek vezetőinek kérdéseket feltenni a témával kapcsolatban.

Mahlaj Róbert rendőr őrnagytól megtudhattuk az elmúlt időszak bűnügyi statisztikáját elemezve, hogy városunkban rendkívüli mértékben megnőtt a trükkös betörések száma. Az elemzésből az is kiderül, hogy a betöréses lopások száma a felére csökkent, az alkalmi lopások száma pedig stagnál jelen pillanatban. A trükkös lopások esetében a bűnelkövetők általában önkormányzati dolgozónak, gáz-, víz-, villanyóra leolvasónak, ill. hasonló jellegű hivatalos személynek adja ki magát, így jut be a lépcsőházba. Az első védelmi zónán való átjutás után pedig szabadon mozoghat, hiszen a falak egyfajta védelmet is biztosítanak a betörő „munkájához”.

Bűnelkövetők börtönökben való megszólításából kiderül, hogy milyen lépcsőházakat tekintenek vonzónak a betörésekhez:

  • Ahol nincs kamera
  • Ahol nincs riasztó
  • Ahol a zár könnyen nyitható

A felmérésből megtudhattuk azt is, hogy minden esetben vidékre mennek és általában az ötemeletes társasházakat részesítik előnyben a tízemeletesekkel szemben. Ezen belül is a legvonzóbbak azok, ahol a lépcsőház sok ablakkal, átlátható üvegfelülettel rendelkezik. Ebben az esetben egy őrszem a házzal szemben áll és telefonon ad tájékoztatást a házban lévő mozgásról az elkövető – lakásokba betörő - társának.

Mahlaj Róbert óriási hátrányként említi városi viszonylatban, hogy a kapucsengők nagy többsége nem rendelkezik kamerával, tehát a lakó nem láthatja kit enged be, valamint a magát hivatalos embernek kiadó személy bejutását követően senki nem néz utána, hogy valóban a gázóra leolvasó, önkormányzati dolgozó stb. lépett-e be a lépcsőházba.

Mivel a társasházban lakók úgy érzik, hogy biztonságban vannak, ezáltal még kiszolgáltatottabbá válnak a betörőkkel szemben. Városunkban szinte nincs, illetve alig van olyan lakás, amely riasztóval rendelkezik. Ezenkívül az emberek egymástól elszigetelődve élnek, nem foglalkozik senki a szomszéddal. Nem jelzi például azt sem, ha elutazik nyaralni, az pedig a legritkábban fordul elő, hogy postaládakulcsot adjon a szomszédnak, hogy legalább a levelek ne árulkodjanak arról, hogy napok óta senki nem lakik a lakásban. Pedig ez a legkevesebb, amit megtehetünk lakásunk biztonsága érdekében.

Tudnunk kell azt is, hogy a társasházakba nem a „piti” bűnözők törnek be. A társasházi betörők nem alkalmi bűnözők és sohasem kezdők. Rendelkeznek a megfelelő eszközökkel a lakásba való bejutáshoz. Zárfésűs, hengerzár és ajtózár töréssel jutnak be otthonunkba. A zárfésűs módszerrel észre sem vesszük, hogy feltörték az ajtót, legfeljebb abból, hogy nincs visszazárva.

Kamera elhelyezése a lépcsőházban
Egyszeri beruházás és nagyon megéri, ha hosszútávon gondolkodik a lakóközösség. A kamera nem rendelkezik monitorral, csak abban az esetben töltik le róla az anyagot, ha szükség van rá. Tehát aggodalmaskodni senkinek nem kell attól, hogy a közös képviselő esetleg esti programként azt nézi melyik lakóhoz ki jár, ki hűtlenkedik stb. Bűncselekmény elkövetésekor viszont perdöntő lehet egy jó kamerafelvétel. A kamerára vonatkozó figyelmeztető matricát ne a házra ragasszák ki, hanem a postaládák mögé, így a behatoló nem számít rá (nem fogja eltakarni az arcát belépéskor). Jogilag nem támadható ebben az esetben a kamerával való rögzítés, hiszen fel van tüntetve, hogy a ház kamerával védett.

Mozgásérzékelő lámpa
A balesetmentes közlekedést is segíti, valamint a kamerafelvétel tökéletes rögzítéshez is fontos. Az ajtó nyitására bekapcsoló lámpa, illetve már az ajtó előtt elhelyezkedő mozgásérzékelő tökéletes kiegészítője a biztonságvédelmi rendszernek.

Biztonságos ajtózár
Az egytollas kulccsal záródó ajtók a lista alján vannak. A behatolás ezeken a legegyszerűbb. A legtökéletesebb és legbiztonságosabb megoldást a hevederzár kínálja. Lehet, hogy nem a legolcsóbb, de kérdezzük meg magunktól: Hajlandóak vagyunk áldozni azért, hogy az évek alatt megspórolt pénzünket, pótolhatatlan ékszereinket, értéktárgyainkat megvédjük?

Gyári számok, fotók!
Nagyon fontos, hogy amennyiben értékes laptoppal, telefonnal ill. bármilyen nagy értékű műszaki cikkel rendelkezünk, annak gyári számát külön írjuk fel magunknak, illetve az ékszereinket fotózzuk le és őrizzük meg a képet róla. Amennyiben egy nyomozás lefolytatásakor előkerülnek értékes eszközök, ékszerek, úgy a nyomozó elsőként a körözött tárgyak listáján fogja azt keresni, így gyorsabban visszakerülhet a jogos tulajdonoshoz.

HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ!

Azonnal szóljunk a rendőrségnek!
Külön nehézséget okoz, hogy nem túrják fel a lakást, csak az eldugott helyről emelik el az értéktárgyakat-pénzt. Sokszor csak hetek múltán veszi észre a tulajdonos, hogy hiányzik az pl. az ékszere. Fontos jótanács! Bármikor is vesszük észre a hiányzó tárgyat, pénzt, azonnal szóljunk a rendőrségnek, mert a szakemberek még tudnak olyan nyomokat rögzíteni, amelyek hasznosak lehetnek a nyomozás folyamán.

Goldpergel Mihály rendőr főhadnagy tanácsai arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, ha bűncselekményt észleltünk a közvetlen környezetünkben:

  • Hívja azonnal a 107-et vagy a 112-t
  • Megfigyelés (személy, jármű, rendszám)
  • Más személytől segítség kérés
  • Fontos, hogy a lakásba ne menjünk be, ott ne változtassuk meg semminek a helyét!

A betöréssel elkövetett bűncselekmények mindamellett, hogy jelentős anyagi károkat okoznak, kihatnak a sértettek további életére, jövőjére is.
Az ingatlanok és ingóságok védelmérõl elsõsorban mindenkinek saját magának kell gondoskodni, hiszen mindenki maga tudja eldönteni, hogy mekkora költséget tud áldozni a biztonságra.

Gondolja végig, és döntsön! Előzze meg a bajt! Kis ráfordítással és odafigyeléssel sok problémától és utánajárástól megkímélheti önmagát, nem beszélve arról, hogy jó érzéssel tölt el mindenkit, ha úgy érezheti, hogy értékeinek biztonsága érdekében minden tőle telhetőt megtett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.