Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2015. Január 13. 18:00, kedd | Belföld
Forrás: Orientpress Hírügynökség

Rekordévet zárt a turizmus 2014-ben

Rekordévet zárt a turizmus 2014-ben

Két számjegyű növekedést mutatott a magyar turizmus teljesítménye a 2014 januárja és novembere közötti időszakban. A növekedés negyedik éve töretlen Magyarországon.

Két számjegyű növekedést mutatott a magyar turizmus teljesítménye a 2014 januárja és novembere közötti időszakban. A növekedés negyedik éve töretlen Magyarországon - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kedden. A vendégéjszakák száma 5 százalékkal növekedett, a tavalyi év első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 15 milliárd forint értékben fogadták el a SZÉP kártyát. Hozzátette, Magyarország minden régiójában növekedtek a mutatók.

Értékeink megőrzése és bemutatása nagymértékben hozzájárul azokhoz az eredményekhez, amelyet a turizmus elér – kezdte beszédét a keddi sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Elmondta, a turizmus meghatározó szerepet tölt be a magyar gazdaságban, a bruttó hazai termék (GDP) 9 %-át adja, a munkavállalók 11 %-át foglalkoztatja az ágazat. Az turizmus növekedése negyedik éve töretlen hazánkban.

A 2014-es adatokhoz hozzájárult, hogy a jövedelmek jelentős mértékben emelkedtek, így a családoknak több pénz jutott arra, hogy belföldi turizmusban költsék el - mondta Varga Mihály.

Tavalyi év első tizenegy hónapjában a vendégéjszakák száma 5 %-kal nőtt, a szállásdíj bevételek pedig 12 %-kal haladták meg a 2013 év azonos időszakának számadatait. Varga Mihály jó hírnek nevezte, hogy tavaly novemberig a belföldi szállásbevételek közel 15 %-kal növekedtek, a külföldi szállások bevétele megközelítette a 10 %-os növekedést a 2013 évhez képest.

Rávilágított, továbbra is azokból az országokból érkeznek a legtöbben, amelyek hagyományosan a magyar turizmus küldőországainak minősülnek: 2014 első tizenegy havi adatai szerint Németországból, Ausztriából és Oroszországból érkezik a legtöbb turista. A közép-európai régióból is egyre többen választják úti célként hazánkat: a vizsgált időszakban Szlovákiából ide érkezők száma 17,1 %-kal, míg Csehországból ide érkezők száma 11,2 %-ban nőtt 2013-hoz képest. Az Egyesült Államokból érkezők száma: 10,4 %-kal növekedett a tavalyi esztendőben. Az tárcavezető üdvözölte azt a tényt, hogy Romániából is egyre többen látogatnak el Magyarországra.

Varga Mihály szerint a jó teljesítmény elsősorban a belföldi turizmus bővülésének köszönhető. Nemcsak a vendégéjszakák száma emelkedett 8,2 %-kal, hanem a belföldi szállásdíj bevételek is 15 %-kal emelkedtek 2014 első tizenegy hónapjában.

Kiemelte, nem csak a főváros és a Balaton turisztikai régió, hanem hazánk minden régiójában egyaránt növekedtek a mutatók. Hozzátette, a gazdaságpolitika tudatosan törekedett arra, hogy minden régióra kiterjedjen ez a növekedés. Dél–Alföldön 14,6 % -kal, Észak-Magyarországon 12,6 %-kal, Észak-Alföldön pedig 8,2 %-kal bővült a turisztikai forgalom 2014-ben az előző évhez képest.

A belföldi turizmusban történt növekedés szorosan kapcsolódik a SZÉP kártya programhoz is – fejtette ki a miniszter. Az ágazatban a munkavállalók száma is nőtt. Rámutatott, a SZÉP kártya program megalapozta és támogatta a turizmus növekedését. „Egyre több ember él ezzel a lehetőséggel” - mondta. 2014 januárja és novembere között a kereskedelmi szálláshelyek összesen 15 milliárd forint értékben fogadták el a kártyát, ami 8,2 %-os növekedést eredményezett 2013-hoz képest.

A kártyabirtokosok száma 2014. december végi adatok szerint meghaladta a 1 millió 56 ezer főt. Tavaly több mint 24 ezer munkáltató közel 76 milliárd forintot töltött fel a SZÉP kártyákra, ami 12 %-os változást eredményezett 2014-ben – ismertette a nemzetgazdasági miniszter a SZÉP kártyára vonatkozó adatokat. Hozzátette, a kártya bevezetése óta csaknem 185 milliárd forint áramlott a vállalkozásokhoz.

A belföldi szállásdíj bevételeinek növekedése ugyanebben az időszakban 14,6 %-os volt. A belföldi turizmus növekedése elsősorban a vidéki régiókra koncentrál. Az elfogadóhelyek 80 %-a vidéki, így a kártya elsősorban a vidéki turizmus számára jelent bevételt, hozzájárul a vidéki, új munkahelyek bővítéséhez.

Az államtitkár kiemelte, a SZÉP kártya mellett a tartós gazdasági növekedés és az emelkedő jövedelmezőség együttesen eredményezte a pozitív változásokhoz.

Varga Mihály előrevetítette, a turizmus szempontjából kifejezetten örömteli, hogy az 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési forrásoknak jelentős része áramlik a turisztikai szektorhoz. Felhívta a figyelmet, hogy az uniós támogatások az innovatív, nemzeti, turisztikai marketingakció megvalósítására is igénybe vehetők lesznek.

Az államtitkár a Liget projektre utalva elmondta, a kulturális-turisztikai célú fejlesztések továbbra is prioritást élveznek a kormány fejlesztési céljai között.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 12:01, szerda | Belföld

Börtönbüntetést kapott a focista, aki fél szemére megvakított egy szurkolót

Két és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság nem jogerősen azt a labdarúgót, aki 2020 októberében vizespalackkal fejbe dobott egy szurkolót, aki emiatt az egyik szemére megvakult

2021. Október 20. 09:15, szerda | Belföld

Meghalt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu szerdán,

2021. Október 20. 06:00, szerda | Belföld

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolna megyében az aszályos időjárás miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke kedden az MTI-nek.

2021. Október 20. 05:00, szerda | Belföld

Sok teherautóst és buszost is megbüntettek

A rendőrök 2845 nehéz teherkocsit és 285 buszt ellenőriztek, 904 esetben állapítottak meg jogsértést egyhetes akciójuk során, október 11-17. között