Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Augusztus 27. 11:32, hétfő | Helyi sport
Forrás: Kis Mónika

Régiós, Öröm, Országos, Nemzeti és Világbajnokságon Versengtek Augusztusban a Koppányok

Régiós, Öröm, Országos, Nemzeti és Világbajnokságon Versengtek Augusztusban a Koppányok

A Félegyházi Turul Koppány Íjászai HSE tagjai augusztus hónapban is sok élménnyel gazdagodtak, több rangos versenyre vitték a városunk jó hírnevét.

Természetesen, mint minden évben, az Augusztus 20-ai rendezvénysorozaton is szolgálták a város apraját és nagyját egyaránt a Koppány Íjászok.

Augusztus 4-én Kétegyházán a Dél-Alföldi Régiós Történelmi Versenysorozat 5. állomásán feszítették íjaikat a Koppányok. A Kétegyházi Turul Íjász Egyesület, a Kétegyházi Almásy Kastély parkjában igényes versenypályát épített, ahol jó hangulatban, zökkenőmentesen zajlott a forduló. A nemzetközinek is nevezhető DAR versenyek állandó látogatói a gúnyhatáron túlról hazalátogató Erdélyi íjász barátok, de jönnek már Temesvárról, Marosvásárhelyről is a Román szövetség román versenyzői is, mely nagy megtiszteltetés a sorozat szervezői számára. A Koppányok erre a versenyre 13 fővel látogattak el. Az alábbi eredmények születtek:

Modern pusztai íjjal: Sárkány Szabina 4., Boldog Bence 4., Kiss János 5., Szeibert Imre 5., Szólya Imre 6., Csányi József 9., Ruda Győző 10., Tóth Mihály 11., Kis Csaba 14., Bicskeiné Csányi Mária 5., Dinnyés Gyula 5.,
Longbow kategóriában: Rácz Nikolász 1.,
Vadászreflex íjjal: Kis Mónika 2., lett.

A DAR sorozat következő, egyben záró és döntő versenye itthon, Kiskunfélegyházán lesz a Petőfi Sándor Városi Könyvtár mögötti parkolóban. A verseny ingyenesen látogatható és a verseny közben lehetőség lesz kipróbálni az íjászatot az érdeklődők számára.

Nem telt el sok idő, nem pihenték ki fáradalmaikat a Koppányok a DAR 5. versenye után, augusztus 6-án 22 fővel elutaztak egy egyhetes íjász edzőtáborba, a mesés szépségű Cserépváraljára. Ezen íjász edzőtábor az augusztus 13-án kezdődő II. Történelmi Íjász Világbajnokság felkészítő tábora volt. Az egy hetes intenzív edzésen naponta két versenyszituációs edzésen vettek részt az íjászok, ez nagyban segítette a világversenyre való felkészülést. Az edzőtábor zárása egy nyílt nevezésű íjászverseny volt, mely több 100 versenyző részvételével zajlott. Itt a következő eredmények születtek:

Modern pusztai íj kategóriában: Dinnyés Gyula 1., Sárkány Szabina 1., Csankovszki Anna 2., Szeibert Imre 3., Berenténé Kövecses Zsuzsanna 2.,
Modern longbowal: Rácz Nikolasz 1.,
Vadászreflex íj kategóriában: Kis Mónika 2., lett.

Cserépváraljára nem utazó Koppányok pedig ezidő alatt a Kurultákon szolgálták a magyar hagyományokat.

Augusztus 13-án a Koppányok 4 fős válogatottja utazott Gyulára ahol az előzőekben már említett II. Történelmi Íjász Világbajnokságon vettek részt. Kiskunfélegyházát Ruda Győző, Tamáskovics Gyula, Dinnyés Gyula és Kis Mónika képviselte a HDH-IAA szabályrendszerű versenyen, ahol 25 ország versenyzői vettek részt. A VB első 3 napja selejtező versenyekből állt 3 különböző pályán és helyszínen, a negyedik versenynap volt a rangsoroló verseny azok számára, akik az előző 3 verseny mindegyikén meglőtték a kvalifikációs szintet. A rekkenő hőség, a feszített versenytempó és szigor mellett mind a négy Koppány meglőtte a szintet, így a rangsorolóba jutott, vagyis világbajnoki helyezést szereztek. A „ flúgos futamnakˇ” is keresztelt versenysorozaton, ahol 25 ország versenyzői közül több mint 700 regisztráció született, és több mint 100.000 vessző repült ki az íjakról, kíváló eredmények születtek!

A II. Történelmi Íjász Világbajnokság eredményei:
Kis Mónika világbajnoki 10., Tamáskovics Gyula VB 12., Dinnyés Gyula VB 16., és Ruda Győző VB 28. helyen zárta a rangos versenyt.

A Világbajnoksággal egy helyen és egy héten belül került megrendezésre az Országos Bajnokság és a Nemzeti Bajnokság is. Itt a Koppányok már kiegészült létszámmal vettek részt. Csatlakozott a VB-sekhez Berenténé Kövecses Zsuzsanna, Szólya Imre, Bense László, és Szeibert Imre is. Nagy viadal volt a kimerült VB-s tagoknak az újabb 2 Bajnokság, az itt csatlakozó Koppányok pedig még friss erővel vetették bele magukat a 2 Bajnokság küzdelmébe. A Gyulai vár körül kiépített pályán, nézelődő turisták között zajló versenyen közel 400-an vettek részt.

Az Országos Bajnokság eredményei:
Modern pusztai íjjal: Berenténé Kövecses Zsuzsanna 8., Dinnyés Gyula 17., Szeibert Imre 22., Szólya Imre 32.,
Vadászreflex íjjal: Kis Mónika 5., Bense László 7., Tamáskovics Gyula 10. helyen végzett.

A Nemzeti Bajnokság eredményei:
Modern pusztai íjjal: Berenténé Kövecses Zsuzsanna 8., Dinnyés Gyula 17., Szeibert Imre 22., Szólya Imre 32.,
Vadászreflex íjjal: Kis Mónika 6., Bense László 7., Tamáskovics Gyula 10. helyen végzett.

A Versenysorozatról augusztus 19-én este, kimerülten hazatérő Koppány család, augusztus 20-án hajnalban már a csapat főhadiszállásán, a Fürdőszállóban gyülekezett. A Kossuth utcán a Huszárlaktanya épülete előtt egy gyors kipakolást követően egész nap várták az íjászat iránt érdeklődőket. Öröm volt látni a sok mosolyt egy-egy sikeres lövés után. Sokan látogatták a Turul Koppány standot, és komoly érdeklődő is akadt a jövő, nemzeti sportja iránt. Mert a Magyar Íjász Szövetség küldetése, hogy 2030-ra az íjászat a nemzeti sporttá váljon. A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sport Egyesület minden tagja segíti a szövetség ezen törekvését, e nemes cél megvalósulásának érdekében áldozatos munkával, de kitartóan éltetik és élik a magyar hagyományokat, köztük kiváltképp a magyar tradícionális íjászatot. Huj-huj-hajrá!

Kis Mónika

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:53, kedd | Helyi sport

Ezüstérmet nyertek a platános asztaliteniszező lányok

Fantasztikusan teljesítettek az Asztalitenisz Diákolimpia Országos Döntő I-II. korcsoport csapatversenyében a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola lányai.

2024. Április 22. 14:07, hétfő | Helyi sport

Diákolimpiai bajnok lett a József Attila iskola csapata

A József Attila Sportiskolai Általános Iskola tanulói az utóbbi 3 évben állandó résztvevői az Asztalitenisz Országos döntőjének, ahol 3 csapattal és két egyéni versenyzővel képviselték magunkat.

2024. Április 22. 11:36, hétfő | Helyi sport

A hétvégén is bizonyítottak a félegyházi birkózók

A hétvégén válogatott versenyzőink mérettették meg magukat különböző nemzetközi versenyeken határon innen és túl.

2024. Április 09. 16:16, kedd | Helyi sport

Áprilisi éremeső a Koppányoknál

2024. április 06-án a Kiskunfélegyházi Reptéren versenyeztek a Koppányok. A versenyt mely a 2024-es Sólyompróba sorozat 2. állomása volt, a KHTK Fénypárduc Íjász Szakosztálya szervezte.