Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. November 29. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Reggelizzünk tojást

Reggelizzünk tojást

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a tojás tele van koleszterinnel, és ha omlettet reggelizünk, innen már egyenes út vezet a szívroham felé. Igyekszünk ezt most megcáfolni.

A tojás fehérje és sárgája együtt jelentős mennyiségű vitamint, egészséges zsírt, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat tartalmaz, és még kalóriatartalma miatt sem kell aggódnunk. Elkészíteni is könnyű ráadásul a tojást - reméljük, ezt már a konyhából olvassa! De van még néhány meggyőző érvünk, hogy miért is egészséges tojást enni.
Jobb lesz a kedvünk. A tojásban igen hasznos keverékét találjuk az omega-3 zsírsavaknak, cinknek, B-vitaminoknak és jódnak, ez a keverék pedig nagyon is hatásosan semlegesíti a fáradtságot és a rosszkedvet.

Izomzatunkat is tápláljuk. A tojás az egyik legjobb természetes forrása az izomvédő proteineknek az alacsony kalóriatartalmú ételek között. Az ezekben található B12-vitamin az izomösszehúzódást is segíti.

A ráktól is megvéd. 24 százalékkal kisebb a mellrák esélye azon nőknél, akiknél magasabb a kolinszint, ezt a tápanyagot pedig, nem meglepően, a tojásban találhatjuk meg. Egy nagyobb tojásból napi kolinszükségletünk 30 százalékát is fedezni tudjuk. Érdemes tudnunk, hogy a legtöbb kolin a tojássárgájában van.

Táplálja az agyunkat.A tojásban található kolin nemcsak a ráktól véd, hanem agyunkat is jobb állapotban tartja, mivel ennek hatására több acetilkolin termelődik bennünk, ami segít az információk jobb tárolásában és az ezekre való emlékezésben is. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban több omega-3 zsírsav található, amely szintén jó hatással van agyunkra, ráadásul E-vitamin is több van bennük, ami miatt az Alzheimer-kór elleni védettségünket is növelhetjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.