Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Február 07. 09:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Realista vagyok

Realista vagyok

Horváth Péter – Balázs Béla díjas fotográfus – képeiből nyílt kiállítás február 5-én (pénteken) a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

Hozzávetőleg nyolcadik kiállítását nyitotta meg Kincses Károly fotómuzeológus, mely ezúttal városunkban tekinthető meg. A tárlat a fotográfus utolsó másfél évtizedének termése.

A technikai megjelenítésbeni eltérések ellenére a Bajai Fotóklub óta ugyanazzal a szemmel, ugyanazzal az aggyal és optikával készíti képeit – állapította meg a tárlat kapcsán Kincses Károly. Azóta éppen ötven év telt el. Olyan fél évszázad, melyben H.P. csak alváskor tette le hátáról a fotóstáskát, és persze exponált néhány százezerszer a két alvás között. Látszólag ugyan nagyon mások az ötven év alatt született képei. A korai képei a kemény fotografikai hatásokkal, tónusredukciókkal, szolarizációkkal mutatták nemzedékének már akkor sem sok kilátással bíró életformáját. Aztán jöttek montázsai, labor- és felvételi manipulációkkal létrehozott, kicsit szorongós, majdnem mindig rosszkedvű, mindig saját és környezete korlátait vizsgáló képek. Szociofotók, dokumentalista felvételek, bemozdulások, dupla expozíciókkal alkotta lehetőségek maximális kihasználása jellemzi azokat a képeit, ahol nem elégedett meg a pillanat szülte képpel. Mint mondta, nemegyszer kevés volt neki a valóság. A magyar fotográfusok közül Horváth Péter az elsők között tanulta meg a fotók számítógéppel való szerkesztésének varázslatos világát.

Tipikusan urbánus fényképész, a végleges vagy időleges hontalanság, az otthontalanság élteti, főleg a lakótelep, a város szakadtabb részei és az itt élő emberek jelentik témáinak hangsúlyosabb részeit és persze Önmaga – így jellemezte a fotográfust a kiállítás megnyitásán Kincses Károly.
Végül a fotográfus remekül kitalált mondatával zárta a jeles eseményt: „Kedvenc motívumaim az utak, melyek nem visznek sehová, a tárgyak, amelyek már nem használhatók semmire, az ablakok, amelyek nem nyílnak sehová. Realista vagyok.”

A megnyitót a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Johann Sebastian Bach: Badinerie című művének előadásával tették ünnepélyessé, melyet Zoltai Liliánától (fuvola - felkészítő tanára Polyák Zsóka) és Pocskai Rolandtól (zongora - a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanára) hallhattunk.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok