Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 11. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ravasz László felmentésénél nem volt mérlegelési joga Áder Jánosnak, vagy az OBH elnökének

Ravasz László felmentésénél nem volt mérlegelési joga Áder Jánosnak, vagy az OBH elnökének

Ravasz László bíró felmentésénél sem az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, sem Áder János köztársasági elnöknek nem volt mérlegelési joga - válaszolta az OBH vasárnap az MTI kérdésére.

A Ravasz László bírói tisztségéből való felmentéséről szóló köztársasági elnöki határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Az Origo hírportál szombaton megjelent cikkében emlékeztetett rá, hogy a Csongrád megyei bíró 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban jelentett meg egy publikációt, amelyben azt állította, hogy a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Szerinte "hűbéri rendszer" alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba. A felsőbb szinteken gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják".
Az OBH vasárnap azt közölte: Ravasz Lászlóval szemben a Szegedi Törvényszék korábbi elnöke kezdeményezett fegyelmi eljárást. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő első fokú szolgálati bíróság fegyelmi elbocsátás büntetést szabott ki, amelyet a Kúria mellett működő másodfokú szolgálati bíróság helyben hagyott. E döntés alapján az OBH elnökének a bíró felmentését kellett kezdeményeznie a köztársasági elnöknél. A törvény ebben az eljárásban sem az OBH elnökének, sem a köztársasági elnöknek nem biztosít mérlegelési jogot - fogalmaznak.
Megjegyzik azt is: a fegyelmi határozat indoka, és a fegyelmi eljárás részletei szolgálati titoknak minősülnek, így arról a hivatalnak nem áll módjában további tájékoztatást adni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.