Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 22. 08:44, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Rászorulók és a helyi gyerekek ebédjéhez nevelik a disznókat

Rászorulók és a helyi gyerekek ebédjéhez nevelik a disznókat

Önkormányzati tulajdonú telken nevelnek disznókat közmunkások Ópusztaszeren.

A felhizlalt állatok feldolgozás után visszakerülnek a falu konyhájára, ahol a helyi gyerekeknek és a szociálisan rászorulóknak főznek belőle ebédet - adta hírül a delmagyar.hu internetes hírportál.

Négy éve döntött úgy az ópusztaszeri önkormányzat, hogy disznótartásba fog. Saját étkeztetésükhöz állítják így elő az alapanyagot, amely nemcsak olcsóbb, de jobban is ellenőrizhető ezáltal.

Önkormányzati sertéstelepen

– Idén 35 disznót hiuzlalunk az önkormányzati ingatlanon létrehozott sertéstelepen – mondta el Makra József polgármester. – Nagyjából háromnegyed évig nevelik őket, majd Felgyőre viszik feldolgozásra. Egyszerre 2-3 disznót vágatunk le, hiszen 150-200 kilósra is meghíznak. A kész hústermékeket lefagyasztjuk, és ebből főznek a konyhán, ahol naponta 250 adag étel készül bölcsődéseknek, óvodásoknak, iskolásoknak, illetve a szo­­ciális étkeztetésben részt vevőknek, akikhez a tanyagondnok szállítja ki az ebédet. Egy-egy vágás után például mindig van disznótoros: a hurka-kolbásznak nagyon szoktak örülni – mesélte a hírportál munkatársának a falu vezetője.

Közmunkában gondozzák az állatokat

–Hízó, süldő is van most az állományban – mutatta a telepet Loj Imre. Ő és két társa közmunkában gondozzák az ál­latokat. Mint elmondták, egész napos elfoglaltságot jelentenek a jószágok, hiszen a napi két etetés mellett aljazni is kell őket, és persze figyelni, nem betegedett-e meg valamelyik, vagy nem kezdik-e ki egymást az összezárt állatok. – Korpával kevert tápot kapnak, és amikor van, mindig jár hozzá valami zöld is – beszélt a takarmányozásról.

A helyi hústól finomabb az étel

Makra József elmondta, amióta saját húst szolgálnak fel, sokkal kevesebb a visszavitt étel. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy házias ízekkel főznek a konyhán, és mindig a gyerekek ízlésvilága szerint alakítják a menüsort.

(Fotók: Török János - delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.