Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2011. Szeptember 28. 07:23, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Árampiac: megéri a szolgáltatóváltás

Árampiac: megéri a szolgáltatóváltás

Átlagosan 8-10 százalékos csökkenést hozhat a villamosenergia-költségekben a kis- és közepes vállalatok számára egy „jól eltalált” áramszolgáltató-csere – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. felméréséből.

„Még ha az átlagos költségcsökkenéssel, illetve egy átlagos – évi 50 ezer kilowattórát fogyasztó – kis-céggel számolunk is, évi mintegy 100 ezer forint a tét” – hívja fel a figyelmet Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

A feltörekvő energetikai csoport bő száz, 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes céget vizsgált – jellemzően olyan vállalatot, amely eddig nem váltott kereskedőt, vagy csak korlátozott versenyben vett részt –, és számszerűsítette a várható megtakarítást. A villamosenergia-költség legerőteljesebb mérséklődésére azok a cégek számíthatnak, amelyeknek éves áramfogyasztása 100 és 200 ezer kilowattóra között van, de az 50-100, illetve a 200-500 ezer kilowattóra közötti fogyasztással rendelkező cégek is tetemes megtakarítást érhetnek el.

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt az említett kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. E tekintetben az elmúlt időszakban változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

Ezzel együtt tapasztalható a változtatástól való egyfajta ódzkodás is a kis- és közepes vállalatok egy részénél. „Az aggodalmak egy része az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódik, annak ellenére, hogy a szolgáltatócsere az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű” –
mondja Kis Gergely.

Az ellátásbiztonságot a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja, így a fogyasztó az új szolgáltató áramát is akadályoztatás nélkül megkapja. Az áram beszerzését az engedéllyel rendelkező kereskedők ráadásul hosszú távú villamosenergia-beszerzési szerződésekkel biztosítják, így az a veszély sem fenyeget, hogy a kereskedő nem tud eleget tenni áramszolgáltatási vállalásának.

A szolgáltatóváltás módja sem tér el jelentősen az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel. A villamosenergia-szolgáltatók felmondási határideje jellemzően a megszüntetés előtti 30-60 nap, ezt a társaságnak saját érdekében fontos szem előtt tartania – hangsúlyozza Kis Gergely.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 08. 08:38, szerda | Belföld

A Pilisi Parkerdő 3 milliárd forintból fejleszti turisztikai kínálatát

A Pilisi Parkerdő jelentős, az aktív kikapcsolódást segítő fejlesztéseket valósít meg jövőre több mint 3 milliárd forintból.

2021. December 08. 08:00, szerda | Belföld

Kisbolygó közelít a Föld felé

Egy, a nagyobb méretű földközeli kisbolygók közé tartozó égitest közelíti meg a Földet szombaton.

2021. December 08. 07:00, szerda | Belföld

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj, az erről szóló rendeletet ma írták alá - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

2021. December 08. 05:00, szerda | Belföld

Már 22 ezer kamasz oltását kérték a szülők

Az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12-17 éves fiatal oltását kérték szüleik, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfélezren pedig a megerősítő harmadik oltást is megkapták