Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 15. 11:00, szerda | Bulvár
Forrás: Szabad Föld

Rámenős zaklató

Rámenős zaklató

A házilégynél aligha van életrevalóbb tagja a rovarvilágnak. Csak a sarkvidékeken nincs jelen (egyelőre), egyébként mindenütt ott zümmög, ahol ember, állat él.

A házilégynél aligha van életrevalóbb tagja a rovarvilágnak. Csak a sarkvidékeken nincs jelen (egyelőre), egyébként mindenütt ott zümmög, ahol ember, állat él. Kiváló képességeit már a rómaiak is elismerték: a légiók legrámenősebb, legbátrabb harcosait légy alakú jelvénnyel tüntették ki. S noha az idők folyamán az ember többször is kísérletet tett a kiirtására, állománya nem rendült meg, ma is ott „szemtelenkedik” a környezetünkben.

Töretlen fennmaradása kiváló képességeinek köszönhető. A 6-8 milliméter hosszú kifejlett há zilégynek egy pár repülőszárnya van, a hátulsó pár kis rezgővé alakult, ezekkel zümmög s irányítja is a röptét a levegőben. (Rokona, a kis házilégy kisebb, gyakran együtt fordulnak elő.) Három pár ízelt lába végén karmot és tapadópárnákat visel, melyekkel még a legsimább felületen (az ablaküvegen is) biztonsággal mozog bármilyen irányban. A légy szeme önmagában is kisebb csoda: két nagy, összetett szemével és három, a fejtetőn lévő pontszemével hátrafelé is lát és kiválóan érzékeli a mozgást. Az ízek érzékelésére a lábain található rövid csápok szolgálnak. Táplálkozó szervét, azaz a szívókáját nyugalmi állapotban a feje alatt tartja, csak akkor ölti ki, ha táplálkozik. Ekkor a szívókáján át nyálat juttat az eleségre, amellyel a szilárd táplálékmorzsákat feloldja, ezt a szájnyílásáig fölszívja, onnan pedig a bélcsatornájába juttatja. Közben az emésztett tápanyag egy részét kiöklendezi, majd ismét fölnyalja. E gusztustalanság következményeként a trágyadombokról, bomló tetemekről, ürülékekről érkező légy könnyen beszennyezi az ember élelmiszereit, a táplálékmaradvány rátapad az állat testét fedő szőrre, és így betegségek terjesztőjévé válik. A listán olyan veszedelmek szerepelnek, mint a kolera, a vérhas, a tífusz, a sebfertőzések, a különböző gyomor- és bélbetegségek, háziállatainknál a tőgygyulladások. (A kórokozók persze a légypiszokkal is ürülnek.)

LÉGYFOGÓK. Kémiai szerekkel, légypapírral, elektromos rovarcsapdákkal és -riasztókkal tarthatjuk távol, illetve pusztíthatjuk a legyeket. Terjednek a vegyszert tartalmazó aeroszolos készítmények, melyek használata élelmiszerek közelében nem ajánlott. A mérget nem tartalmazó ragasztós légyfogók (képünkön) viszont veszélytelenek.

A házilégy szaporasága is rendkívüli. Egyetlen, mindössze néhány hétig élő nőstény kétezer petét is lerakhat, amelyekből – kedvező körülmények között – akár egy hét alatt is kifejlődhet az ivarérett, szárnyas rovar, amely párosodásra képes. Éghajlati viszonyaink között egy-egy légynemzedék két-három hét alatt alakul ki, s évente nyolc nemzedékkel számolhatunk. A zárt tartású sertéstelepeken egész évben képes fennmaradni, szaporodni, ezért ott különösen fontos a védekezés. De amellett, hogy betegségeket terjeszt, a rovar zaklat is. A legyektől űzött tehén tejtermelése visszaesik, a hízóállatoknál pedig csökken a fajlagos súlygyarapodás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.