Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2020. Március 25. 07:15, szerda | Sport
Forrás: infovárosok

Rally: Abszolút és kategória győzelem, avagy a két tesó a dobogón

Rally: Abszolút és kategória győzelem, avagy a két tesó a dobogón

Interjú Dián Máté és Dudás Gergő autóversenyzőkkel az FRT.HU Kupa márciusi fordulója után.

Dudás Gergő:

Mesélnél a számodra új autóról és a vele megélt tapasztalataidról, amit a versenyen és az azt megelőző teszten készítettél?

- A pénteki és a szombati napot tesztelésre szántuk. Pénteken tettem meg az első métereket az autóval. Számomra és a csapat számára is új autó ez a Skoda R5. Ez a nap arról szól, hogy a beállításokkal foglalkozzunk. Megnézték a srácok, hogy minden klappol-e az autóval. Nekik és nekem is rengeteget kell tanulni az autóról. A nap folyamán forgattunk egy kis promófilmet, majd Csatlós Norbival készítettünk képeket.

A szombati nap már versenykörülmény között is megismerhetted az autót. Mennyire is?

- Szombaton, a tesztkörökön és a versenyben sok tapasztalatot gyűjtöttünk. Bő ötven kilométert mentünk a Skodával, ami nem mondható rengetegnek, de a lehetőségeinkhez képest szerintem kihoztuk a maximumot. ASI-val is felváltva mentem az autóval, igyekeztünk egymástól tanulni, főleg én Ő tőle. Kíváncsi volt Ő is a Skodára, nagyon fura még nekem ez az autó. Gyengébbnek érzem a kigyorsításokon motorerőben, mint az előző Mitsubishi versenyautómat. A féktávja és a kanyarsebessége rettenetesen jó. Meglepődtünk az előbb említetteken a Skodánál, de ízig-vérig gyári versenyautóról van szó. Lesz még mit tanulni és tapasztalni az autóval. Az ide évet arra szánjuk, hogy tanuljunk s tapasztaljunk. Várjuk a kihívásokat ezzel az új szerzeménnyel.

Év elején még az ORC Bajnoki címedet szeretted volna megvédeni a tavalyi micuddal, aztán láthattuk sportolói oldaladon a Skodát. Miként is alakult úgy, hogy autót és kategóriát váltasz?

- Nem terveztük a váltást, jött egy lehetőség és éltünk vele. Bízom benne, hogy az idei évet, ha lesz normális bajnokság egy elfogadható eredménnyel zárjuk. Felesleges elvárások nincsenek bennünk, nem szeretnénk futamokat nyerni. Ha beugrik néha egy-egy részeredmény, annak örülünk majd. A fő cél idén a tanulás lesz, és Thóth Zsolti navigátorral igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból és a csapatból.

Az autón cseréltetek-e valamit, állítottatok-e?

- A futóművel állítottunk, a rugókat és mást nem cseréltünk. A rugókat alapból úgy terveztük, hogy jól legyen erre a pályára.

ASI is ment az autóval. Ő, mint régi Micus pilóta mit tudott neked vissza adni, miben tudott ő téged segíteni?

- Nagyon sok mindennel. A helyezkedéstől a pálya kihasználásáig sok mindenről beszélgettünk. Egymással kielemeztük, hogy ki miként gondolja az adott pályán való versenyzést. Nagyon hálás vagyok Neki, hogy eljött, és segített. Remélem, év közben még tudunk együtt dolgozni.

Miként alakult a verseny számotokra?

- Folyamatosan tudtuk azokat a tempónkat menni, amit kitűztünk magunk elé. Ide most használt gumikkal érkeztünk, de fokozatosan tudtunk gyorsulni a nap folyamán. Folyamatosan figyeltük az autót, hogy miként viselkedik a pályán. A nap végére abszolútban és kategóriában elsők lettünk. ASI végzett mögöttem abszolútban mögötte pedig Ifj Pólik Sándor.

Összességében jó napot zártunk az FRT.HU Kupa márciusi fordulóján.

Dián Máté:

Kedves Máté, jó pát éve űzöd már a Subaru Impreza versenyautót az FRT.HU kupán. Mióta is?

- "Két és fél éve, de várjál, megnézem a régebbi kupámat" - mondta Máté. "Kemény három éve" - nyilatkozta Máté.

Ha jól tudom mostanában már a sebváltós Subarut is terelgeted.

- Igen azzal is szoktam menni, de az automatával megyek többet.

Volt-e kalandod a pályán most?

- Igen volt. Gergő mellett ülhettem a Skoda R5-ben.

A technikás vagy a gyors szakaszokat kedveled a pályán?

- Én mindegyiket szeretem, ha csak körözhetnék azt is élvezném.

Szoktál menni egyedül is Radó Pisti nélkül?

- Igen szoktam. Volt, amikor jobb időt tudtam menni egyedül. Sokkal szabadabban tudok versenyezni így. Pisti szereti, ha jól megyek a pályán, és ha nem sokat hibázom. Mostanában már mondjuk úgy is, hogy jobb2, bal3, 50-re lassító. Korábban sokkal több segítségre volt szükségem, hogy hol is fékezzek.

Ilyenkor, amikor nincs verseny, mit csinálsz otthon?

- Szimulátorozom, filmet nézek. Kint az udvaron szoktam edzeni, futni. Plusz még lélekben készülök föl nagyon. A kedvenc versenypályám, a WRC7-ben a németországi legelső gyors.

Ha jól tudom most kategória győzelemmel fejezted be a versenyt?

- Igen. Sikerült felállni a dobogó legmagasabb fokára, úgy hogy kategóriámban öten álltunk rajthoz. Az időeredmény tekintetében is nagyon sikeres napot zártunk!

Összességében, hogy érezted magad a versenyen?

- Nagyon jól. Nagyon tetszett énnekem, és várom az újabb versenyeket.

Partnereink segítségét köszönjük: FUEL - Natura Life Family Kft. - Cet Star Plus Kft., Desef Silver, Waldheim, DomvillSzer Kft., Probo Trans, Roboplast Manufacturing, Fehér Rendszerház Informatikai Kft., Eszo Kft., FHO, Jutavit, Prometric, Safety Truck Kft., Micro Green Village, OLP-TECH Kft., Supersprint Kft., Szilárd sped Kft., S7 Gázfutár - Focus Eleven Kft., Dream-Light-Theatre Bt., Stage-Light-Theatre
Szociális Szövetkezet.

Fotók: Csatlós Norbert - Bitto Zsolt - Csikó Milán

- Hajósi Miklós -

Címkék: autósport, rally

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 05:00, csütörtök | Sport

Szélesre tárja kapuit KiskunDragháza június 6-án

Dragra fel, irány KiskunDragháza! Június 6-án újra felbőgnek az autók és motorok hangjai a kiskunlacházi repülőtér beton csíkján.

2020. Május 31. 11:08, vasárnap | Sport

Szabó Krisztián: Edzünk északon, versenyzünk délen - VIDEÓ

Lazultak a korlátozások, ennek örömére Csomós Mixi és Nagy Attila pedig előkapta a Skoda Fabia R5-ösét.

2020. Május 30. 13:00, szombat | Sport

Kiderült, hogy ki volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszcsillag Roger Federer volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben, derült ki a Forbes magazin felmérésből.

2020. Május 27. 06:14, szerda | Sport

Ittasan, jogosítvány nélkül gázolt halálra egy kerékpárost, letartóztatták

Elrendelte egy hónapra a letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság egy 19 éves férfinak, aki vasárnap hajnalban ittasan és jogosítvány nélkül vezetett, kivilágítatlan autójával elgázolt egy kerékpárost Nyíregyházán,