Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. November 22. 14:31, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Rákkeltő anyag van az IKEA-bútorokban

Rákkeltő anyag van az IKEA-bútorokban

Mérgező, rákkeltő alapanyagú bútorok kerültek az IKEA kínálatába.

A vállalat több országban azonnal leállította a szóban forgó termékek árusítását, és bár Magyarország is érintett, a helyi vállalat egyelőre nem tett lépéseket.

Egy technológiai hiba miatt egy ideig rendkívül magas, mérgező diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF. A termékek az IKEA kínálatába is bekerültek - írja a Portfolio.

A BASF egyebek mellett matracok gyártásához használt alapanyagot, poliuretán habot is gyárt, amelyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítja - így európai társaságoknak is. Ennek gyártásába csúszott hiba nyár végén, amelynek eredményeképpen a termékben alaposan megnövekedhetett a diklórbenzol nevű komponens jelenléte. Ezt többek között légfrissítő termékeknél is alkalmazzák, erősen rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja.

A diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A mérgező anyagból gyártott matracok azonban bizonyos bútor- és lakásfelszerelési áruházak - így az IKEA kínálatában is felbukkantak, több országban is. Annak ellenére, hogy a termékek az egészségre a BASF szerint sem veszélyesek, a bútorgyártók igyekeznek megszabadulni a szennyezett habtól, illetve az ebből készült termékektől. Több gyártónál a probléma után leállították a termelést.

Ezek az IKEA-termékek lehetnek érintettek

Az IKEA által megindított vizsgálat, mely tehát jelenleg is tart, első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracok és bútorhuzatok körébe tartozó IKEA terméket érinthet. Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Az IKEA tájékoztatása szerint a cég mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát; ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Az ügyben még vizsgálódnak, és amennyiben szükséges, a kérdéses termékeket is kivonják a forgalomból.

Címkék: matrac, rákkeltő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: