Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 04. 07:28, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti/illusztráció: pixabay

Rakéták eladását hagyta jóvá Ukrajna számára az amerikai külügyminisztérium

Rakéták eladását hagyta jóvá Ukrajna számára az amerikai külügyminisztérium

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette csütörtökön, hogy jóváhagyta Javelin típusú páncéltörő rakéták eladását Ukrajna számára.

A jóváhagyás a Raytheon cég által gyártott, 150 darab rakétára és a hozzá tartozó felszerelésekre vonatkozik. A tervezett üzlet mintegy 39,2 millió dollár értékű.

A Javelin az Egyesült Államokban kifejlesztett hordozható, infravörös önirányító rendszerű páncéltörő rakéta, amelyet két amerikai vállalat gyárt: a Raytheon mellett a Lockheed Martin is.

A rakétaeladásról érintőlegesen szó esett a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetésében is, amelyet demokrata párti törvényhozók vitatnak, és amelyre hivatkozva elindították az elnök alkotmányos elmozdításának eljárásához szükséges vizsgálatokat.

A fegyvereladásról Washington és Kijev már jóval a telefonbeszélgetés előtt megállapodott. Donald Trump a júliusi beszélgetésben egyáltalán nem is hozta szóba ezt a témát, és Zelenszkij is csupán annyit mondott: "készen állunk a további együttműködésre, és különösen készen állunk arra, hogy védelmi célokra több Javelint vásároljunk az Egyesült Államoktól".

A beszélgetés teljes leiratát a Fehér Ház a múlt héten hozta nyilvánosságra, és a The New York Times című lap - a lapszélre írt jegyzetekkel ellátva - közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.