Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rajz- és esszépályázatot hirdettek a magyar címer és zászló ünneplésére

Rajz- és esszépályázatot hirdettek a magyar címer és zászló ünneplésére

Rajz- és esszépályázatot hirdetett a magyar címer és zászló ünneplésére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, amely február 22-ig várja három korcsoportban az alkotásokat.

Az Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául március 16-át jelölte ki, valamint II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es évet Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, így idén a pályázók "Istennel a hazáért és a szabadságért!" témakörben is benyújthatják pályamunkáikat a zászló és a címerábrázolások mellett - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pályázatra a világ bármely pontján élő magyar óvodások, általános és középiskolai diákok és egyetemisták nevezhetnek.

A rajzpályázatra a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, valamint a határon túli nemzetrészek zászlóit, esetleg saját Rákóczi-ábrázolást bármilyen szabadon választott technikával meg lehet jeleníteni, azt valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi eseménnyel összefüggésben ábrázolva.

Az esszépályázatra a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, a határon túli nemzetrészek zászlóit, a velük összefüggő történelmi személyiség életét, valamint II. Rákóczi Ferencet megjelenítő, minimum 4 ezer, maximum 10 ezer leütésű esszéket várnak PDF formátumban, digitális úton. Mindkét kategóriában a beérkezési határidő február 22.

Az alkotásokat műfajonként és korcsoportonként bírálják el. A pályázat kiírói a korcsoportok első három legjobbnak ítélt alkotóit tárgy- és könyvjutalomban részesítik, valamit különdíjakat is osztanak.

A rajzpályázat zsűrijében Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező; Somogyi Győző festőművész; Rényi Krisztina grafikusművész; Molnár János festőművész és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója foglal helyet. Az esszépályázat alkotásait Takaró Mihály író és Sebők Melinda irodalomtörténész értékeli.

A részletes kiírás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapján érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.