Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. November 25. 14:09, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Rajtuk a matrica - Tényleg jobb az öko?

Rajtuk a matrica - Tényleg jobb az öko?

MOSÓSZEREKET, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Kiderült az is, hogy a drágább ökotermékek képesek-e olyan hatékonyságra, mint hagyományos társaik.

A mosogatószerek összehasonlító vizsgálatánál 22-féle terméket teszteltek. Azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizsgálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával. Négy portéka esetében csak 5 tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel viszont 54 tányért lehetett alaposan lesuvickolni. Az NFH-nál kiszámították azt is, mekkora a költsége száz tányér elmosogatásának. A háziasszonyok a környezetbarát mosogatószerekkel 100 tányért 11–51 forint közötti áron, a hagyományos mosogatószerekkel 5–38 forint körül mosogathatnak el. Tegyük hozzá, mindkét termékcsoportból került ki gyengébb és jó minőségű is…

A Magyar Kozmetikai és Háztartás- vegyipari Szövetségnél (Kozmos) nem lelkesednek különösebben a hatósági akcióért. Murányi István főtitkár szerint „az öko besorolású termékek ára is változó, s az is vita tárgya, mit nevezünk ökoterméknek. – Egyértelmű véleményünk, hogy a hivatalos – EU virággal jelzett, a Környezetbarát Kht. által környezetbarátnak minősített – ökotermékek általában gyengébb minőségűek és kevésbé környezetbarátak, mint az európai önkéntes ipari ökovállalásokban jóváhagyott termékek. S a piac jelentősen átalakult: több a kompakt mosószer (értsd: tabletta, kapszula stb.), amelyek olcsóbbak, jobbak és környezetkímélőbbek is. Akkor miért kellene az ökobesorolású termékek vásárlására ösztönözni az embereket? – kérdez vissza a szakember.

– Egy sor, számomra ismeretlen termék szerepel a tesztben, de amelyeket ismerek, azoknak a minősítése reálisnak tűnik – rögzíti Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője. – Ugyanakkor a háztartási vegyi termékek megítélésénél minden attól függ, mire kívánjuk használni a portékát. A vízkőoldók esetében, ha a kávéfőzőt vagy más kényes háztartási gépet kezelünk például, a jó hatásfokot a citromsav- vagy az esetsavalapú készítmények garantálják, ha drasztikusabb vízkövet akarunk eltávolítani, a sósavalapú termékek jobbak. Hasonló a helyzet a mosószereknél; kényes ruha vagy fehér vászon mást kíván, mint egy műszálas termék.

Az OFE szakembere szerint a vizsgálatból kiolvasható, hogy a saját márkás termékek rosszabbul szerepeltek. – Én magam is tapasztaltam már, hogy olcsóbbak, de „hígabbak”, ezért több kell belőlük.

Talán azért olcsóbbak, mert kicsit felvizezik őket? – veti fel Dömölki.

A Magyar Kozmetikai és Háztartás- vegyipari Szövetség főtitkára ezzel a megállapítással sem ért egyet.

– A termékek összetétele egyedi és cégenként, de akár márkánként is különböző, ezért általánosságban nem lehet egy termékcsoportról bármit ilyen módon állítani, csak egyes termékeket összehasonlítani az öszetételük ismeretében. A termék viszkozitása (azaz, hogy híg-e vagy tömény) csak részben függ össze a hatóanyag-koncentrációval. Más fizikai- kémiai paraméterektől is függ mindez, ezért akár egy hígnak tűnő termék is lehet kiváló minőségű, és fordítva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.