Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 04. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Rájöttek a női test egyik legnagyobb rejtélyére

Rájöttek a női test egyik legnagyobb rejtélyére

Kiderült, mitől indul meg a szülés.

Ausztrál kutatók úgy tűnik, rájöttek az emberi természet egyik legnagyobb rejtélyére, nevezetesen arra, hogy 40 hétnyi terhesség után mi az, aminek hatására megindul a szülés.

Shaun Brennecke, a Melbourne Egyetem munkatársa elmondta, hogy az esemény hátterében egy bizonyos fehérje áll, amit a szervezet akkor kezd el termelni, amikor elérkezettnek látja az időt arra, hogy a gyermek világra jöjjön. Ez a fehérje felszabadít egy "biztonsági kapcsolót", amely összehúzódásra készteti a méhet.
A Nature Communications című lapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a túlsúlyos nők szervezet nem termel eleget ebből a fehérjéből, ezért fordulhat elő, hogy esetükben gyakran kell császármetszéssel világra segíteni a gyermeket.

Amint azt Helena Parkington, a Monash Egyetem professzora kifejtette, az új felfedezés azért nagy jelentőségű, mert így lehetőség nyílhat egy olyan gyógyszer kifejlesztésére, amellyel pont ezeket a túlsúlyos, illetve kórosan elhízott nőket tudják hozzásegíteni a természetes szüléshez, másoknál viszont megelőzhetik az esetleges koraszülést.

Nagy-Britanniában kampányt indítottak annak érdekében, hogy a kismamák nyugodtabban és lassabban fogyjanak le a szülés után. Az a cél, hogy az anyák ne szorongjanak, az újszülöttre figyeljenek és ne a felszedett kilókra. A negatív testkép-attitűdöt a gyermek is örökölheti, különösen a lányok.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy nagy hiba a terhesség alatt szigorúan fogyókúrázni, csak hogy kevesebbet kelljen fogyni, a szülés után. Szerintük a kismamák igenis kényeztessék magukat a terhesség alatt, és ha megszületett a baba, vele foglalkozzanak, ne a felesleges kilókkal. A szülés után a fogyásnál ugyanis sokkal fontosabb, hogy a baba és a mama megismerje egymást, megtalálja a közös ritmust.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.