Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Április 13. 19:04, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Radnóti Miklósról és a realizmusról is szó lesz az M5 keddi oktatási sávjában

Radnóti Miklósról és a realizmusról is szó lesz az M5 keddi oktatási sávjában

A realizmusról, Radnóti Miklós költészetéről valamint Shakespeare egyik legismertebb tragédiájával a Rómeó és Júliával ismerkedhetnek meg közelebbről a diákok kedden az M5 oktatási műsoraiban.

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítják a kicsiket és nagyokat.

Kedden 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amelyben a harmadikosokkal a különböző kultúrák esküvői szokásait ismerhetik meg a tanulók, ezután az érték fogalmáról beszélgetnek negyedikesekkel.

A Felsős című műsor ezúttal a 6-8. évfolyamon tanulóknak szól. A 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adásunkban több tantárgyat is érintünk: biológiából az emberi testről lesz szó, történelemből a hidegháború idején létrehozott szövetségekről, földrajzból pedig az Európai Unió megalakulásáról tudhatnak meg többet a diákok.

Ezt követően hetedikes nyelvtan következik, ahol szerepjátékokkal mutatják be, milyen sokszínű a nyelvünk, valamint az is kiderül, milyen tényezők befolyásolják nyelvhasználatunkat, és miért fontos odafigyelni arra, hogy mikor, kinek, mit mondunk.

Történelemből a XIX. században megjelent új eszmerendszerekről, matematikából pedig a kördiagramról tanulhatnak a hatodikosok. A művészet jegyében a hetedikesek megtudhatják, hogy milyen stílusjegyek jellemzik a realizmust, mely az irodalomban és a képzőművészetben egyaránt fellelhető. Majd a nyolcadikosok William Shakespeare angol drámaíró egyik legismertebb tragédiájával a Rómeó és Júliával ismerkedhetnek meg közelebbről.

Délelőtt 11.30-tól a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául jelentkezik.

Érettségi című műsorunk 12.30-kor irodalommal kezdődik, Radnóti Miklós költészetéről lesz szó, ezen belül is kiemelik a költő eclogáit. amelyet Vergilius költészetével állítanak párhuzamba.

Ezután azokhoz szólunk, akiket érdekel, hogy milyen a matek a felsőoktatásban, a műszaki szakokon – a deriválást és a differenciál számítást gyakoroljuk. Kémiából az elektrokémiai jelenségekről lesz szó, fizikából a napsugarak beesési szögének és a szoláris földrajzi övezeteknek a kapcsolatáról tudhatunk meg többet, történelemből pedig bemutatjuk a középkori várost.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, amelyben Orbán Zoltán tart előadást „Miért fontosak a madarak?” címmel. Az adást szerda reggel 7.30-tól is megnézhető.

Címkék: M5, oktatási műsor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).