Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Április 16. 08:29, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Projektzáró rendezvény a Nagyszőlő-Úti Gazdakörben

Projektzáró rendezvény a Nagyszőlő-Úti Gazdakörben

Április 15-én zárult le a TP-1-2015 kódszámú tanyák, alföldi tanyás térségének megőrzése és fejlesztése érdekében, a települési és térségi fejlesztések támogatására meghirdetett pályázat keretében megvalósult projekt.

A záró rendezvényen Csányi József, városunk polgármestere és Ván Jenő a körzet önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait az ünneplő közönséggel, majd ezt követően Német Péter településfejlesztési referens számolt be a pályázat állomásairól.

2015. augusztusában döntött úgy a Képviselő-Testület, hogy 2 db önkormányzati tanyaprogramos pályázatra nyújt beadványt. Egyik a „Kiskunfélegyházi tanyagondnoki szolgálat fejlesztése” című, eszközbeszerzés és rendezvényszervezés tárgyú projekt vonatkozásában 2.000.000,-Ft összegű, 90% mértékű vissza nem térítendő állami támogatást igényel, és 225.000,- Ft összegű, 10% mértékű saját forrást biztosít. A projektméret: 2.225.000,- Ft. A másik a „Kiskunfélegyházi tanyavillamosítás mobil sziget üzemű fotovoltaikus rendszerrel” című és tárgyú építési beruházás megvalósítására 49.308.580,-Ft összegű, 90% mértékű vissza nem térítendő állami támogatást igényel, és 5.478.731,- Ft összegű, 10% mértékű saját forrást biztosít. Projektméret: 54.787.312,-Ft.

2016 januárjában érkezett meg a pályázatok támogatására vonatkozó levél az Önkormányzathoz, mely szerint a tanyagondnok eszközbeszerzésre 2 millió forintot, a tanyavillamosításra 49,3 millió forintot nyert az önkormányzat. Összesen tehát 51,3 millió forintot kapott a város a 2015. évi Nemzeti Tanyafejlesztési Programból melynek országos, az önkormányzatok részéről pályázható kerete 500 millió forint volt.

2016 február 18-ra zárult le a közbeszerzési eljárás, majd a nyertes kivitelező - Félegyházi Kunvill Kft. – hozzáláthatott a munkálatokhoz, a projekt műszaki ellenőrének Nagy Zoltán egyéni vállalkozónak felügyeletével. A tanyavillamosítási beruházások 2016. áprilisában fejeződek be, majd megtörtént hét napelemesített tanyán a műszaki átadás és átvétel.

A Tanyagondnok eszközfejlesztésére irányuló pályázat eredményeként gyermekülések, vérnyomásmérők, vércukorszint mérők, laptop, elektromos hűtőtáska, nedves porszívó, magasnyomású mosó, plédek, esőkabátok, gumicsizmák, utánfutó, ételhordók, fűnyírók, fűkasza, láncfűrész, videokamera, fényképezőgép stb. került beszerzésre.

A projekt kivitelezésében partnerek voltak a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete (szakmai közreműködést vállaltak az esélyegyenlőségi nap megtartásában), a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium (önkéntes diákmunkát biztosított az esélyegyenlőségi nap szervezésében), Nagyszőlő Úti Gazdakör Egyesület (biztosította a helyszínt az esélyegyenlőségi napon), Haleszi Gazdakör (részt vett az ellátotti kör bővítésében), Selymesért Egyesület (szintén az ellátotti kör bővítésében vett részt).

A tanyavillamosítás pályázat eredménye:
A beruházás során a napelemes rendszerű tanyavillamosítás megújuló energiaforrásként, valamint bérelt mobil eszközként került kihelyezésre a kijelölt és jogosult tanyákra. A tanyavillamosítás lényegében építési engedélyhez nem kötött építési beruházásként valósult meg, az ellátandó tanyákra egységesen 3 kW-os teljesítményű naperőművek kerültek kihelyezésre. A tanyán élők használatra kapták a rendszereket 1.000 Ft/év jelképes bérleti díjért 5 évre. Az eszközök az önkormányzat tulajdonában maradnak, így az önkormányzat feladata lesz a jövőben azok ellenőrzése, karbantartása, esetleges javítása is. A beruházás 7 db tanya villamos energiával történő ellátására irányult. A fejlesztésben érintett tanyai lakosok száma 18 fő, közülük 4 fő kiskorú, és 5 fő 60. év feletti szép korú.

A projektben partnerek voltak: Nagyszőlő Úti Gazdakör Egyesület (tanácsadást nyújtottak az elektromos energia gazdálkodásban történő felhasználásáról), Haleszi Gazdakör (szintén tanácsadást nyújtottak az elektromos energia gazdálkodásban történő felhasználásáról), Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény (a tanyagondnokok segítették a tanyák kiválasztását, és vállalták a rendszer üzemeltetésének ellenőrzését), Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület (a kivitelezésnél és a fenntartási időszakban fokozottan ellenőrizte a helyszíneket), Kiskunfélegyházi Városgazdálkodási Intézmény (tereprendezésben segített: pl. napelemeket árnyékoló növényzet metszése közfoglalkoztatottakkal a beruházás és fenntartás során)

A részletes beszámolót követően Serfőző Istvánné és Fekete Judit tanyagondnokok mutatták be a Kiskunfélegyházi Tanyagondnoki Szolgálat munkáját, majd Csörszné Zelenák Katalin a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője tartott szakmai előadást „Esélyegyenlőség a tanyás térségekben” címmel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.