Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. November 05. 13:34, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Pozsonyi lap: új megbízásra számíthat a leomlott híd cseh kivitelezője

Pozsonyi lap: új megbízásra számíthat a leomlott híd cseh kivitelezője

Több száz millió euró értékű új megbízásra számíthat az a cseh vállalat, amely az egyik kivitelezője volt a pénteken a szlovákiai Kiskerény (Kurimany) közelében leomlott autópályahídnak - közölte a Plus jeden den szlovák bulvárlap hétfőn.

A lap értesülése szerint a Bögl és Krysl nevű cseh cég - amely a szlovák Váhostav építővállalattal közösen vett részt a ledőlt híd kivitelezésében - tagja annak a konzorciumnak, amely elnyert egy 245 millió eurós megbízást a szlovák vasúttársaságtól egy vasúti szakasz megépítésére. A Markíza szlovák kereskedelmi televízió információi szerint a Bögl és Kryslhez 2007 óta négy tragédia köthető.
A Plus jeden den szerint a cseh cég úgy nyerte meg a kivitelezésre kiírt pályázatot, hogy képviselői ellen Csehországban jelenleg is folyamatban van egy - a pénteki tragédiához hasonló - baleset miatti per. A vállalat ugyanis beszállítóként részt vett annak a közúti hídnak a felújításában, amely 2008 augusztusában beomlott a csehországi Moravská Studénka település közelében. A vasúti átjáróként szolgáló híd romjaiba belerohant egy nemzetközi gyorsvonat. A tragédiának nyolc halálos áldozata és csaknem száz sérültje volt. Az ügyben indult per jelenleg is tart.
A pozsonyi lap szerint a szlovák vasúttársaság azzal érvel: a hasonló pályázatok elbírálásakor az ártatlanság vélelmének elvét kell alkalmazniuk, így, mivel a cég ellen zajló eljárás még nem zárult le, az annak során megfogalmazott vádak sem lehetnek mérvadóak.
A szlovák hatóságok tovább vizsgálják a péntek délutáni hídomlás körülményeit. A D 1-es autópálya épülő hídja szakadt le a kelet-szlovákiai Kiskerény és Illésfalva (Iliasovce) között. A balesetben négyen meghaltak, tizenegyen megsérültek.

Címkék: Szlovákia-baleset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez