Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 29. 09:41, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Police Café: Senkit ne érjenek felkészületlenül a csalók

Police Café: Senkit ne érjenek felkészületlenül a csalók

Mindig legyünk gyanakvóak! – talán ezt a mottót is adhatnánk annak a Police Café néven elhíresült bűnmegelőzési kerekasztal megbeszélésnek, mely ismét városunkba érkezett október 28-án.

A nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezték Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban a Police Café-t, melynek magyarországi meghonosítója dr. Molnár Katalin PhD, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szintén aktívan részt vett a bűnmegelőzési konzultáción.

- A bűnmegelőzési kerekasztal megbeszélés kiscsoportos foglalkozás keretében zajlik. A mai alkalom az időseknek szól az Idősek Hónapjára, illetve a Halottak napjára és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel. Szeretnénk megoldásokat keresni és találni az idősek áldozattá válásával és a bűnmegelőzéssel kapcsolatban. Tulajdonképpen bűnmegelőzési javaslatokat várunk az idősektől. Szeretnénk rávezetni őket, hogy nemcsak a rendőrség, hanem a szociális szféra, az egyház és a nyugdíjasok, mint kortársak is tudnak segíteni egymásnak abban, hogy ne váljanak család áldozatává – nyilatkozta lapunknak a rendezvény kapcsán Timafalvi László, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetője.

- Az asztaloknak vannak témagazdái, akik összegyűjtik az információkat és egyik asztalról a másik asztalra vándorolva egy papírra jegyzetelve rögzítik az elhangzottakat egy adott témával kapcsolatban, majd a végén egy prezentáció formájában adják elő azt. Tulajdonképpen bűnmegelőzési kiselőadások formájában beszélnek a közösség erejéről, a hitről, a bűnmegelőzésről, a rendőrségről, a szociális szféra tevékenységéről a nyugdíjasoknak.
A bűnmegelőzés egy közösségformáló erő. Fontos, hogy összehozzuk a különböző szférában élő embereket és közösségeket formáljunk belőlük. A nyugdíjasokat azért érik ezek a bűncselekmények, mert igyekeznek kapcsolatokat teremteni. Csak nem épp a jó emberekkel sikerül ezt megvalósítani. Azt akarjuk megerősíteni, hogy mindig legyenek figyelmesek, legyenek gyanakvóak, olyan emberekkel ne is álljanak szóba, akik esetleg árthatnak nekik, és amely miatt áldozattá válhatnak
– magyarázta a Police Café törekvéseit dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója.

A csütörtök délelőtt zajló rendezvény a Kunplast-os Nagyik vérpezsdítő táncával vette kezdetét, amely megteremtette az alaphangulatot a játékos, ámde annál hasznavehetőbb tippeket adó bűnmegelőzési ötletbörzén. Az asztaltársaságokat dr. Horváth-Rekedt Gréta köszöntötte, majd Timafalvi László kapitányságvezető szólt a megjelentekhez. Az asztaltársaságok témagazdáit dr. Molnár Katalin – közismertebb nevén Café Kata – kérte fel, hogy mutatkozzanak be.

A négy asztaltársaság vezetői Timafalvi László kapitányságvezető, Rónaszéki Gábor, a Sarlós Boldogasszony Főplébánia plébánosa, dr. Bódis László, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztályának vezetője, illetve Lesták Sándorné, a Bugaci Nyugdíjas Klub vezetője volt.

Ezt követően vette kezdetét a munka, melyben a nyugdíjas klubok vezetői, a Nyugdíjas Akták szereplői, a gyámhatóság szakemberei, a Kapocs Segítőszolgálat képviseletében megjelentek, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetője, a rendőrség, a polgárőrség, a Petőfi Bajtársi Egyesület, a polgármesteri hivatal dolgozói, a tanyagondnokok – egyszóval mindenki, akinek bármiféle kapcsolata van az idősekkel – részt vett.

A délelőtt folyamán összekovácsolódott asztaltársaságok bebizonyították, hogy képesek az önálló alkotó munkára és a közösség javára végzett szolgálatra. A Police Café innovatív módszertanának köszönhetően kialakult a civileknek az intézményekkel folytatott párbeszéde, melynek révén a közös problémafeltárás, az okok felkutatása, rendszerezése után számos megoldás is született a bűnelkövetések megelőzésére, az áldozattá válás kiküszöbölésére.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.