Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Pókselyemből készülhet a golyóálló bőr

Egy holland művész emberi bőrsejtekből álló rácsból és genetikailag módosított pókselyemből készítette el az első, úgynevezett golyóálló bőrt.

Az eszköz akár egy csökkentett sebességgel kilőtt, 22-es kaliberű golyót is képes megállítani.

A tudósok szerint amellett, hogy a golyóálló bőrt a rendvédelmi szervek is hasznosíthatnák, legnagyobb jelentősége nem a testi épség megőrzésében rejlik. Sokkal fontosabb, hogy segítségével forradalmasítható lesz az orvostudomány: nagy felületű sebeket fedhet be, segítheti az égési sérültek kezelését, és akár mesterséges inakat is készíthetnek belőle - írja az Associated Press.

A tudósok jelenleg azzal kísérletezzenek, hogy megtalálják a mesterséges pókselyem előállításának leggazdaságosabb módját. Jelenleg állatkísérletekkel próbálkoznak: többek között selyemhernyókba ültetnek be pókgéneket. A remények szerint két éven belül sikerülhet megoldani a gyártást.

A golyóálló bőr további előnye, hogy erős és rugalmas, így akár nagyobb felületen is pótolható lesz vele az emberi bőr is. A tudósok szerint ráadásul ez nemcsak elmélet: a kísérleteik során ugyanis sikerült bebizonyítaniuk, hogy a mesterséges anyag kompatibilis az emberi bőrrel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 17:04, hétfő | Belföld

Hatszáz bálát gyújtott fel Vasban

Elfogtak és gyújtogatással gyanúsítanak a rendőrök egy férfit, aki miatt hatszáz szalmabála égett le október 15-én a 8-as főút mellett Duka község közelében

2021. Október 18. 16:02, hétfő | Belföld

Bozótvágóval ölte meg két ismerősét is

Befejezték a rendőrök a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki januárban megölte két ismerősét Szegeden.

2021. Október 18. 14:01, hétfő | Belföld

Az autisták akár bódításban is megkaphatják az oltást

Az autizmus-spektrumzavarban érintettek igény esetén akár bódításban is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát - tájékoztatta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) hétfőn az MTI-t.

2021. Október 18. 11:06, hétfő | Belföld

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében vasárnap - közölte a rendőrség a honlapján.