Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 28. 14:22, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Pillanatokon belül láthatjuk a rákos sejteket?

Pillanatokon belül láthatjuk a rákos sejteket?

Egy bizonyos spray segítségével a jövőben könnyebben fel lehet ismerni a rákos sejteket, és maradéktalanul el lehet távolítani azokat a szervezetből.

A permet kijuttatását követően zöldesen világítani kezdenek az érintett sejtek, így a sebészek meg tudják állapítani, hogy a műtött területen maradt-e még rákos szövet vagy áttét. A másodpereceken belül ható spray-t egerekbe ültetett rákos emberi petefészeksejteken tesztelték japán és amerikai kutatók, eredményeiket a Science Translational Medicine című folyóiratban tették közre a Die Welt internetes kiadásának ismertetése szerint. Az eddig használatos festési eljárások több óráig vagy akár napokig is eltarthatnak.

Jaszutero Urano, a Tokiói Egyetem kutatója és kollégái egy gGlu-HMRG nevű festékanyagot állítottak elő, amelyet egy számos rákos sejttípusban aktív fehérje, az úgynevezett gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT) aktivál. A kísérletekben tisztán látszott a fluoreszkáló rákos sejtek és az egészséges szövet közötti határ. Korábban már kimutatták más festékanyagokkal, hogy a megjelölt daganatokat könnyebb eltávolítani. Az új módszer előnye, hogy egyszerű alkalmazni és gyors eredményt ad. A fluoreszcencia legalább egy órán át kitart. Egyetlen hátránya, hogy azokra a tumorokra korlátozódik, amelyekben magas a GGT-aktivitás.

Címkék: rák, sejt, spray

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.