Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. December 20. 15:33, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Petőfi Félegyházája, Félegyháza Petőfije

Petőfi Félegyházája, Félegyháza Petőfije

E címmel nyílt állandó kiállítás a kívül-belül megújult Petőfi Emlékház ünnepélyes átadásán december 20-án (szerdán) délelőtt.

Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 program keretében megújult Petőfi Sándor Emlékház és Petőfi Félegyházája, Félegyháza Petőfije című új állandó kiállításmegnyitóján megjelenteket városvezetésünk nevében Rosta Ferenc alpolgármester köszöntötte.

- Most azon a helyszínen állhatunk meg – még ha egy kissé képletesen szólva is – ahol a kis Petrovics gyermek futkározhatott a ház udvarán, barangolhatott a templom környékén, benézhetett apja mészárszékébe, miközben meglovagolta fűzfaparipáját. Ez a helyszín hosszú évtizedeken át méltatlan sorsra kárhoztatott. Bár a mindenkori fenntartók – eleinte a városi könyvtár, majd a múzeum munkatársai – folyamatosan, erejüket megszakítva dolgoztak azon, hogy valamiképp fenntartsák a Petőfi-kultuszt, az igazi áttörés csak az utóbbi években indult el és az a pályázat, amely a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 program jóvoltából íródott, végre igazi előrelépést jelentett. Az elvégzett nagyívű külső és belső tartalmi munkák nyomán – melyhez csak gratulálni lehet – egy teljesen megújult emlékházba léphetünk be a mai naptól. Már most felhívom a figyelmét azoknak, akik még nem néztek körül, hogy a látvány, ami elénk tárul, impozáns. Mire valaki figyelmesen végigjárja ezt a területet, az valóban megmerítkezhet legnagyobb költőnk világában, és a korabeli Félegyháza miliőjében. Köszönet és elismerés illeti mindazokat – tervezőket, kivitelezőket, projekt megvalósítókat – akik részt vettek a Petőfi Sándor Emlékház megújításában. Külön köszönet Mészáros Márta múzeumigazgatónak és munkatársainak. Ők voltak azok, akik egyidejűleg két helyszínen – a börtönmúzeumban és itt is - kiválóan elvégezték azt az embert próbáló feladatot, melynek nyomán a város két igen jelentős történelmi emléke és helyszíne új köntöst kapott – mondta köszöntőjében az alpolgármester.

A kiállítást dr. Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum általános igazgató helyettese nyitotta meg. Ezt követően három generáció Petőfivel kapcsolatos gondolatai hangzottak el, dr. Tarjányi József félegyházi lokálpatrióta, Fekete Beatrix, könyvtáros tanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke, illetve Kiss Kolos a Platán utcai általános Iskola 5/B. osztályos tanulója előadásában.

A jeles esemény folytatásában a Borvirág Táncegyüttes A helység kalapácsa című vígeposzból mutatott be egy részletet.

Végezetül Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója osztotta meg a Petőfi Emlékház felújításának részleteit a megjelentekkel, az álmok megszületésétől egészen az ünnepélyes átadás napjáig.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)