Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2011. December 10. 14:53, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Pestre jön a hiphoplegenda - VIDEÓ

Pestre jön a hiphoplegenda - VIDEÓ

Ismét Budapesten játszik Grandmaster Flash, aki a hetvenes évek közepén dj-ként először variálta a lejátszási sebességet folyamatosan változtatva két lemezről a zenét.

Az amerikai hiphoplegenda december 17-én a budapesti Symbolban lép fel.

A most 53 éves Grandmaster Flash (Joseph Saddler) Barbados szigetén született, onnan vándorolt be családja az Egyesült Államokba. Már 16 éves korától fellépett New Yorkban, Bronxban, és addig nem látott sajátos technikával rakosgatta a lemezeket a lejátszón: ő alkalmazta először azt a módszert, hogy két lemezről variálta párhuzamosan ugyanazt a zenét, ütemre váltott, a lemez sebességét változtatta, visszaforgatta a zenét.

Saját együttesét, a Furious Five-ot 1978-ban alapította, többek között Melle Mellel, Cowboyjal, a hiphop névadójával és Kid Creole-lal. Kiváló előadói képességekkel rendelkezik, az 1982-ben megjelent Message című lemeze gyökeresen megváltoztatta a műfaj világát, de az egész modern könnyűzene történetében is új fejezetet nyitott. A címadó dallal azt hangsúlyozta, hogy a hiphop társadalmi mondanivalót is közvetít.

A lemez megjelenése után a zenekar kettévált, Melle Mel Grammy-díjjal is elismert pályával folytatta, Grandmaster Flash dj-ként dolgozik: neve alkotóként, producerként – a válogatásokkal együtt – több mint egy tucat albumon szerepel. A 90-es években újraegyesült a Furious Five, és közös turnéra indult Kurtis Blow-val és a Run DMC-vel.

Idén márciusban új lemezt adott ki a dj, olyan vendégsztárokkal, mint Busta Rhymes vagy Snoop Dogg.
Négy évvel ezelőtt Grandmaster Flasht a hiphop műfaj előadói közül elsőként választották a rock and roll halhatatlanjai közé, a Furious Five együttes társaságában.

A dj először 2009 áprilisában játszott magyar közönség előtt, és kétórás szettet mutatott be a fővárosi A38 hajón. Tavaly a Felvonulási téren a Fridge Fesztiválon lépett fel.

Idén a Nagy-Britanniához tartozó Wight-szigeten 40 ezer néző előtt adta elő műsorát a Bestival elnevezésű rendezvényen.

Címkék: dj, Grandmaster Flash, zene

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.