Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pesti: átfogó vizsgálat indult a Burattino Iskolában (videó)

Pesti: átfogó vizsgálat indult a Burattino Iskolában (videó)

Két évvel ezelőtt még minden rendben volt a Burattino alapítványi iskola ellenőrzésekor, ami az akkor eljáró szakértők felelősségét is felveti. most újabb vizsgálatba kezdtünk - mondta el a Rádió Orientnek Pesti Imre kormánymegbízott, annak kapcsán, hogy egy képesítés nélküli tornatanár az intézmény több diákját molesztálhatta. Pesti a Mintamenta Program eredményeiről is beszámolt - szerinte javult az iskolai étkeztetés minősége, a hal viszont még mindig ritka fogásnak számít.

Budapest Főváros Kormányhivatalának feladatai közé tartozik a nem állami fenntartású intézmények törvényességi ellenőrzése, így Burattinóé is - a hátrányos helyzetű gyerekeket képző csepeli iskola nemrég azért került az érdeklődés középpontjába, mert egy képesítés nélkül dolgozó testnevelés tanár az intézmény 30 diákját is zaklathatta szexuálisan. Pesti elmondta, néhány napja kezdődött a Burattino átfogó vizsgálata. Az ügy viszont azért is érdekes, mert a gyanúsított tanár évek óta az intézménynél dolgozott, az iskola 2012-es átvilágításkor a kormányhivatal által felkért külsős szakértők viszont minden papírt rendben találtak. Ez felveti az ellenőrök felelősségét is. A kormánymegbízott hozzátette, a vizsgálat lefolytatására 60 nap áll rendelkezésre, más érdemi információval addig nem tud szolgálni az ügyben' “Természetesen, amennyiben kiderül, hogy a szakértők 2012-ben nem végeztek alapos vizsgálatot, tehát valamilyen hiányosságot nem vettek komolyan, akkor nekünk is el kell gondolkodni” - szögezte le Pesti Imre.

A fővárosi kormányhivatal vezetője a Mintamenza Program jelenlegi helyzetéről és fejlesztési terveiről is beszámolt “A program annak idején 2009-ben Békés Megyében indult, majd 2012-ben Budapest is csatlakozott. A cél az volt, hogy magas színvonalú, az életkori igényeiknek megfelelő ételt kapják a diákok” – magyarázza Pesti Imre. A fő probléma az alacsony fejkvóta volt, amit a kormányzat 2013-ban 50 százalékkal emelt meg; ennek ellenére bizonyos problémák megmaradtak. “Nem adunk annyi tejet a kisgyerekeknek, akiknek több kalcium kell, mint a felnőtteknek. A halat és a marhahúst még nem sikerült teljes mértékben behozni. A vadhúst sem, ami viszont még könnyen elérhető is lenne, hiszen közel 5000 tonna az a mennyiség, amely Magyarországon évente keletkezik, és nagy része külföldre megy” - mutatott rá Pesti, aki szerint érezhető a javulás is: a korábbinál több tej és gyümölcs jut a kisgyermekeknek, és kis mértékben ,de a hal is része lett a heti menüknek.

Január elsejétől a nagy vállalatok és szolgáltatók fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazzanak, aki az ügyfél és vállalat közötti kapcsolattartással, a felmerülő panaszok kezelésével foglalkozik. A poszt felállítását szintén a kormányhivatalok ellenőrzik - betöltésére azonban július elsejéig türelmi időt adtak. Az új munkatárs képzésében a hivatal is segít, az oktatás költségeit viszont az adott szolgáltatónak kell állnia - Pesti Imre szerint ez nem jelent nagy kiadást, hiszen a nagy cégek megyénként egy ilyen alkalmazottat kell kiképezzenek.

.Feladatainak ismertetésekor Pesti kiemelte kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve ügyintézésben bevezette a Nagycsaládos Ügyintézés menüpontot, melynek lényege, hogy soron kívüli eljárást biztosít a gyerekkel érkező ügyfeleknek. Egyelőre csak a fővárosi Teve utcai ügyfélszolgálaton vezették be, de a tervek szerint a kormányhivatal egyéb ügyfélszolgálatain is lesz ilyen - mondta el a kormánymegbízott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: