Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 03. 10:24, csütörtök | Helyi
Forrás: PR cikk

Várak az Adrián, őszi túrákhoz

Várak az Adrián, őszi túrákhoz

Déli szomszédunkról az őszi kirándulások ritkán jutnak eszünkbe, pedig Horvátországban nem csak a tengerpart kínál kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket. Ráadásul ilyenkor a horvát autópályák sem zsúfoltak.

Akár a tengerparton, akár a szárazföld belsejében, akár a szigeteken járunk, számos csodás középkori várat fedezhetünk fel. Van, ahol múzeumokat rendeztek be, van, ahol a romok látogathatóak és van olyan is szép számmal, ahol rendszeresen izgalmas kulturális vagy szórakoztató programokat kínálnak.

Kamerlengó
Kamerlengó vára három tornyot összekötő magas falaival szigorú őre a közép-dalmáciai partoknak. A Spliti Nyári Fesztivál (július - augusztus) egyik legfontosabb helyszínét a 15 század környékén építették, a terület kormányzójának volt az otthona.

Trakoscan
Trakoscan története meglehetősen zaklatott, és pontosan nem is lehet tudni, kik, és mi célból építették. A szlovén határhoz közel fekvő vár körülbelül 700 éves, és fennállása során sok gazdája volt, sőt lakatlan szellemkastélyként is kísértett egy ideig, végül a 19. században kapta meg jelenlegi formáját, és napjainkban múzeumként üzemel.

Lovrijenac
A Lovrijenac erőd, amelyet Dubrovnik Gibraltárjának is hívnak, egy 37 méter magas tengerparti sziklára épült. A története egy igen izgalmas. Több mint ezer éve először a velenceiek próbáltak itt felhúzni egy erődöt, mégpedig azért, hogy megtarthassák befolyásukat Dubrovnik, akkori nevén Ragusa felett. A helybelieknek ez nagyon nem tetszett persze, így, megelőzve a velencei csapatokat, gyorsan felépítették a Lovrijenacot, a mondák szerint mindössze 3 hónap alatt. Mire a velencei hajók megérkeztek, már állt az erőd, és fennen hirdette, hogy a szabadság nem eladó. Lovrijenac azóta is a horvát szabadság szimbóluma, és kapuján ez áll: "Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro" vagyis hogy: „A szabadság nem eladó, még a világ összes kincséért sem.” Nyaranta itt rendezik meg a Híres Dubrovniki Nyári Fesztivál színházi játékait.

Nehaj
Nehaj várából csodálhatjuk meg az egyik legszebb adriai panorámát: lélegzetelállító kilátás nyílik belőle a Kvarner-öböl szigeteire: Krk, Prvia, Rab, Goli, Cres és a környező hegyek látványában gyönyörködhetünk a magas falainak köszönhetően. A váron belül is akad azonban látványosság: állandó fotókiállításnak, zenei előadásoknak és tudományos találkozóknak ad otthont.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe lesz az autópályadíj, akkor kattintson ide: Horvátországi autópályák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.