Városlista
2022. január 18, kedd - Piroska

Hírek

2019. Október 03. 10:24, csütörtök | Helyi
Forrás: PR cikk

Várak az Adrián, őszi túrákhoz

Várak az Adrián, őszi túrákhoz

Déli szomszédunkról az őszi kirándulások ritkán jutnak eszünkbe, pedig Horvátországban nem csak a tengerpart kínál kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket. Ráadásul ilyenkor a horvát autópályák sem zsúfoltak.

Akár a tengerparton, akár a szárazföld belsejében, akár a szigeteken járunk, számos csodás középkori várat fedezhetünk fel. Van, ahol múzeumokat rendeztek be, van, ahol a romok látogathatóak és van olyan is szép számmal, ahol rendszeresen izgalmas kulturális vagy szórakoztató programokat kínálnak.

Kamerlengó
Kamerlengó vára három tornyot összekötő magas falaival szigorú őre a közép-dalmáciai partoknak. A Spliti Nyári Fesztivál (július - augusztus) egyik legfontosabb helyszínét a 15 század környékén építették, a terület kormányzójának volt az otthona.

Trakoscan
Trakoscan története meglehetősen zaklatott, és pontosan nem is lehet tudni, kik, és mi célból építették. A szlovén határhoz közel fekvő vár körülbelül 700 éves, és fennállása során sok gazdája volt, sőt lakatlan szellemkastélyként is kísértett egy ideig, végül a 19. században kapta meg jelenlegi formáját, és napjainkban múzeumként üzemel.

Lovrijenac
A Lovrijenac erőd, amelyet Dubrovnik Gibraltárjának is hívnak, egy 37 méter magas tengerparti sziklára épült. A története egy igen izgalmas. Több mint ezer éve először a velenceiek próbáltak itt felhúzni egy erődöt, mégpedig azért, hogy megtarthassák befolyásukat Dubrovnik, akkori nevén Ragusa felett. A helybelieknek ez nagyon nem tetszett persze, így, megelőzve a velencei csapatokat, gyorsan felépítették a Lovrijenacot, a mondák szerint mindössze 3 hónap alatt. Mire a velencei hajók megérkeztek, már állt az erőd, és fennen hirdette, hogy a szabadság nem eladó. Lovrijenac azóta is a horvát szabadság szimbóluma, és kapuján ez áll: "Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro" vagyis hogy: „A szabadság nem eladó, még a világ összes kincséért sem.” Nyaranta itt rendezik meg a Híres Dubrovniki Nyári Fesztivál színházi játékait.

Nehaj
Nehaj várából csodálhatjuk meg az egyik legszebb adriai panorámát: lélegzetelállító kilátás nyílik belőle a Kvarner-öböl szigeteire: Krk, Prvia, Rab, Goli, Cres és a környező hegyek látványában gyönyörködhetünk a magas falainak köszönhetően. A váron belül is akad azonban látványosság: állandó fotókiállításnak, zenei előadásoknak és tudományos találkozóknak ad otthont.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe lesz az autópályadíj, akkor kattintson ide: Horvátországi autópályák

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 14:15, kedd | Helyi

A költési időszak kezdete előtt elvégzendő munkákra hívja fel a figyelmet az MME

A tapasztalatok alapján három olyan gyakori tevékenység van, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti.

2022. Január 18. 13:27, kedd | Helyi

Időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az OGYÉI

Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

2022. Január 18. 12:59, kedd | Helyi

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig.

2022. Január 18. 11:31, kedd | Helyi

Tovább hűl az idő

A hét második felében az éjszakák egyre hűvösebbek lesznek, csütörtökön az eső mellett hó is hullhat.