Városlista
2020. október 20, kedd - Vendel

Hírek

2020. Október 18. 10:07, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Válságban a magyarországi fürdők

Válságban a magyarországi fürdők

A fürdők több mint háromnegyede nem képes saját erőből túlélni a válságot 2021 tavaszáig, mert a járvány első hullámában a tavaszi korlátozások alatt felélték végső tartalékaikat.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt a vendégek elmaradása eddig legalább 50 százalékos bevételkiesést okozott az idén, emiatt országszerte csaknem ötezer dolgozó elbocsátására kényszerülnek a cégek 2021 márciusáig - hívta fel a figyelmet Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A szövetség vezetője szerint a fürdők több mint háromnegyede nem képes saját erőből túlélni a válságot 2021 tavaszáig, mert a járvány első hullámában a tavaszi korlátozások alatt felélték végső tartalékaikat, így most ősszel el kellett kezdeni a leépítéseket. A legfrissebb reprezentatív ágazati kutatás alapján tavaly októberhez képest a fürdők 26,3 százalékos létszámcsökkentést terveznek 2021 márciusáig, ami országszerte legalább 4700 munkahely megszűnését jelenti. Ezen felül a fürdők háromnegyede a dolgozók részmunkaidős foglalkoztatására kényszerült.

A Magyar Fürdőszövetség azt szeretné, ha 35 milliárd forintos vissza nem térítendő likviditási alapot hozna létre a kormány az ágazatnak az eddig kiesett és a jövőben kieső bevételek részbeni pótlására, továbbá a munkahelyek megtartása érdekében. Boros László Attila hangsúlyozta, azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség, miután a magyarországi fürdők 93-95 százaléka önkormányzati tulajdonban van, ezért az eddig bejelentett hitelprogramokra nem pályázhatnak. Mindazonáltal a kormányzati hitelprogram sem jelentene elégséges megoldást, mert a szeptember végi adatok szerint a fürdőüzemeltetők átlagos adósságállománya 453 millió forint, emiatt az önkormányzati kezességvállalással sem tudnának újabb hitelekhez jutni.

Nyáron ötödével csökkent a fürdők szokásos forgalma
A turizmus egyik motorját jelentő ágazat 18 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. A 214 turisztikailag kiemelt fürdő forgalma átlagosan évi 95-100 milliárd forintot tesz ki. Az összes magyarországi vendégéjszaka 71 százaléka keletkezik valamelyik kiemelt fürdővárosban és környezetében. Az előző év azonos időszakához képest viszont a fürdők forgalma csaknem 20 százalékkal esett vissza idén a főszezonnak számító nyári hónapokban.

Kovacsics Imre, a fürdőszövetség alelnöke szerint a járványhelyzet miatt nem várható az ágazat helyzetének javulása az elkövetkező 8-10 hónapban. Idén ősztől a fürdőkben dolgozók mellett a hazai létesítmények teljes beszállítói köre, vendéglátó egységei, kisvállalkozók kerülnek nehéz helyzetbe. Hozzátette, a magyar fürdők a szigorú higiéniai szabályok folyamatos betartásával a legbiztonságosabb létesítményeknek számítanak a járványhelyzetben is. A szervezet azt is kéri, hogy a balatoni turisztikai kampányokhoz hasonlóan szervezzenek marketingkampányt a fürdők látogatottságának növelése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 19. 21:41, hétfő | Helyi

Mi lesz a lakótelepi orvosi rendelő sorsa?

Sajtótájékoztatót, majd pár nappal később (október 19-én) lakossági fórumot tartott a Veled a Városunkért Egyesület a Petőfi lakótelepen az Orvosi Rendelő esetleges áthelyezésével kapcsolatban.

2020. Október 19. 14:49, hétfő | Helyi

VIII. Dance Universum Országos Táncverseny

Kiskunfélegyházán, a városi sportcsarnokban rendezték a hétvégén a VIII. Dance Universum Országos Táncversenyt.

2020. Október 19. 09:13, hétfő | Helyi

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról

Azok a szülők, akik tartósan beteg gyermekük után otthongondozási díjat kapnak, a gyermek életkorától függetlenül jogosultak lesznek a juttatásra.

2020. Október 18. 18:06, vasárnap | Helyi

Jövőre akár 1600 forintba is kerülhet egy doboz cigaretta

A jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára jövő áprilisban, mégpedig a jövedéki adó jelentős emelkedése miatt