Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Január 27. 08:34, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

Vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

Négy év múlva ilyenkor 200 hektárra csak egy vaddisznó juthat az afrikai sertéspestis (ASP) megfékezése érdekében – írja a Nébih által ismertetett sertéspestis-mentesítési terv.

Az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben – saját bevallása szerint is – minden eddiginél erőteljesebb program indul. A vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv a vadászatra jogosultakat arra kötelezi, hogy készítsenek hosszú távú, többéves tervet arról, milyen intézkedésekkel érhető el a vaddisznóállomány nagyarányú ritkítása. A 2025 februárjára elérendő cél ugyanis 200 hektáron csak egy (a rendelkezés megszövegezésében 100 hektáron 0,5) példányos állománysűrűséget engedélyez. Ezt a tervet már idén március végére el kell készíteni. Emellett a vadászatra jogosultaknak – kivéve a szigorúan korlátozott területbe tartozóknak – éves tervet kell készíteniük arról, hogy a 2021/2022-es és az azt követő vadászati években hogyan tesznek tesz az ASP mentesítési terv diagnosztikai kilövésekre vonatkozó előírásainak.

Az állami szervek számítanak a vaddisznót (is) tartó vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőinek közreműködésére is. Nekik március végére írásos szerződéssel kell rendelkezniük a vadállomány állatorvosi ellátásáról; járványügyi szabályzatot kell készíteniük és jóváhagyatniuk. Ebben szerepelnie kell a létesítményben maximálisan tartható vaddisznólétszámnak, a létesítményt érintő be- és kifelé irányuló forgalom szabályozásának, és az esetleges ASP-fertőzés esetén végrehajtott állomány-felszámolás módjának.

A programban – ami Európában sajnos nem példátlan – résztvevők kártalanítást kapnak. További tematikus infók a Nébih honlapján.

Forrás/kép: agraragazat.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.