Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2021. Január 27. 08:34, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

Vaddisznóirtás indul a sertéspestis miatt

Négy év múlva ilyenkor 200 hektárra csak egy vaddisznó juthat az afrikai sertéspestis (ASP) megfékezése érdekében – írja a Nébih által ismertetett sertéspestis-mentesítési terv.

Az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben – saját bevallása szerint is – minden eddiginél erőteljesebb program indul. A vaddisznóállomány szabályozásáról szóló Nemzeti Akcióterv a vadászatra jogosultakat arra kötelezi, hogy készítsenek hosszú távú, többéves tervet arról, milyen intézkedésekkel érhető el a vaddisznóállomány nagyarányú ritkítása. A 2025 februárjára elérendő cél ugyanis 200 hektáron csak egy (a rendelkezés megszövegezésében 100 hektáron 0,5) példányos állománysűrűséget engedélyez. Ezt a tervet már idén március végére el kell készíteni. Emellett a vadászatra jogosultaknak – kivéve a szigorúan korlátozott területbe tartozóknak – éves tervet kell készíteniük arról, hogy a 2021/2022-es és az azt követő vadászati években hogyan tesznek tesz az ASP mentesítési terv diagnosztikai kilövésekre vonatkozó előírásainak.

Az állami szervek számítanak a vaddisznót (is) tartó vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőinek közreműködésére is. Nekik március végére írásos szerződéssel kell rendelkezniük a vadállomány állatorvosi ellátásáról; járványügyi szabályzatot kell készíteniük és jóváhagyatniuk. Ebben szerepelnie kell a létesítményben maximálisan tartható vaddisznólétszámnak, a létesítményt érintő be- és kifelé irányuló forgalom szabályozásának, és az esetleges ASP-fertőzés esetén végrehajtott állomány-felszámolás módjának.

A programban – ami Európában sajnos nem példátlan – résztvevők kártalanítást kapnak. További tematikus infók a Nébih honlapján.

Forrás/kép: agraragazat.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 20:46, csütörtök | Helyi

Betegek számára történő csomagbeküldéssel kapcsolatos közlemény

Tisztelt Hozzátartozó!

2021. Március 04. 14:28, csütörtök | Helyi

Elmarad a márciusi Országos Állat- és Kirakodóvásár Félegyházán

Az érvényben lévő kormányzati intézkedések értelmében a 2021. március 14-i Országos Állat- és Kirakodóvásár ELMARAD.

2021. Március 04. 12:41, csütörtök | Helyi

Tájékoztató a központi korlátozó intézkedések félegyházi hatásairól

Tisztelt Félegyháziak!

2021. Március 04. 11:54, csütörtök | Helyi

Bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket Magyarországon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón ismertette azokat a döntéseket, amelyeket a kormány meghozott a koronavírus-járvány terjedésének megállításáért.