Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2020. Május 26. 11:45, kedd | Helyi
Forrás: RTL Híradó

Több lehet a bedőlt hitel, ha lejár a törlesztési moratórium

Több lehet a bedőlt hitel, ha lejár a törlesztési moratórium

Több lehet a bedőlt hitel, ha lejár a törlesztési moratórium – a Nemzeti Bank friss jelentése alapján.

Úgy számolnak, a kölcsönök harmada kockázatosabbá vált a kieső jövedelmek és a megugrott munkanélküliség miatt. A jegybank szerint a futamidő legfeljebb 14 hónappal tolódhat ki a moratórium hatására.

Az ügyfelek 60%-a maradt az év végéig tartó törlesztési moratóriumban, amelyet Tállai András pénzügyminiszter-helyettes egyedülálló lehetőségnek nevezett.
- A legtöbb nyugat-európai országban nem érint ilyen széles kört, hanem csak a bajba jutottakon segítenek és a kedvezményi időszak sem ilyen hosszú, mint Magyarországon, hanem lényegesen rövidebb (általában három hónap) – nyilatkozta a pénzügyminiszter-helyettes.

A hitelek futamideje legfeljebb 14 hónappal tolódhat ki a 9 hónapos moratórium miatt a Jegybank friss jelentése alapján. Úgy számolnak, hogy januártól a fizetési felfüggesztés után emelkedhet a bedőlt hitelek száma. Sok tízezer kölcsön visszafizetése kockázatosabb a koronavírus, a csökkenő jövedelmek és a növekvő munkanélküliség miatt.

- A lakosságnál a hitelfelvevők mintegy 30%-a veszélyeztetett, sérülékeny, de ez nem jelenti azt, hogy olyan kockázatról beszélünk, ami be is fog következni de számolnunk kell vele – nyilatkozta Fábián Gergely a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

A Jegybank szerint főleg vendéglátásból, autógyártásból és építőiparból élők hitele dőlhet be a koronavírus miatt.

Sántha Zsuzsanna a Hitelnet vezető tanácsadója szerint nem feltétlenül az alacsony jövedelmű családokat sújtja, egy egyszerű informatikust vagy egy pénzügyi vezetőt is elbocsáthatnak és válhatnak fizetésképtelenné.

Aki elveszíti az állását, kedvezőbb hitelre sem válthat. Nem adnak neki másik kölcsönt az RTL hírcsatorna riportere által megkérdezett szakértő szerint.

- Az ilyen ágazatokban dolgozók, akik már sejtik, tudják, hogy veszélyeztetettek, az a legfontosabb, hogy maradjanak a moratóriumban. Egyenlőre inkább takarítsák meg a fizetendő törlesztő részleteiket, hogy jövőre (januártól) újabb 6-9 hónapra biztosítva legyenek – tanácsolja Radimeczky Géza a Money.hu ügyvezetője.

Új kölcsönt is egyre nehezebb felvenni. A Jegybank szerint eddig a pénzintézetek több mint fele szigorított a feltételeken a koronavírus miatt.

(Forrás: RTL.HU)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 13. 11:50, hétfő | Helyi

Községi és megyei érték a gátéri lovas postás intézménye

Kulik István, a Magyar Posta alkalmazottja 1987 óta tölti be ezt a tisztséget.

2020. Július 13. 11:14, hétfő | Helyi

Bajba jutott fehér gólyafiókát mentettek meg

Erős széllel érkezett meg a hétvégén a hirtelen lehűlést okozó hidegfront.

2020. Július 12. 12:01, vasárnap | Helyi

Beutazási korlátozásokról döntött a kormány

A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről ne lehessen behurcolni a vírust – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékozatóján.