Városlista
2020. október 20, kedd - Vendel

Hírek

2020. Október 18. 10:46, vasárnap | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Téli felkészülés: érdemes ellenőriztetni a gázkészülékeket

Téli felkészülés: érdemes ellenőriztetni a gázkészülékeket

A fűtésszezon elején, tél közeledtével az alapvető háztartási berendezések évenkénti felkészítése is aktuálissá vált, erre hívta fel a figyelmet az NKM Nemzeti Közművek Zrt. (NKM).

Felkészültek a fűtési szezonra az NKM földgázelosztó és távhőszolgáltató társaságai, az élet- és vagyonvédelmi szempontokat is figyelembe véve pedig azt tanácsolják a fogyasztóknak: érdemes felülvizsgáltatni a tulajdonukat képező földgázvezetékek, gázkészülékek állapotát. A jól karbantartott korszerű eszközökkel elkerülhető a szolgáltatás kikapcsolása - olvasható a Magyar Nemzet internetes hírportálon.

A fűtésszezon elején, tél közeledtével az alapvető háztartási berendezések évenkénti felkészítése is aktuálissá vált, ehhez az NKM Nemzeti Közművek Zrt. (NKM) felhívta a figyelmet: a telekhatáron, ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapotának kifogástalannak kell lenniük.

Ezért fontos feladat, hogy a gázfelhasználók, tulajdonosok tartsák karban, javíttassák gázrendszereiket, a biztonságuk és kényelmük érdekében. Különösen érvényes ez a társasházaknál, hiszen, ha ott csak egy helyen is probléma adódik, az az egész épületet, az összes lakót érintheti – jegyezte meg a gázművek.

(Fotó: Kurucz Árpád)

Hangsúlyozzák: a felújítási, karbantartási szolgáltatások igénybevételével elkerülhetők a balesetek és a vagyoni károk, ami azért fontos, mert a felelősség az ingatlan tulajdonosát terheli. A karbantartott készülékek a biztonság mellett a hatékony energiafelhasználásnak is zálogai, ezért érdemes tudni azt is, hogy az elavult, hibás készülékek a lehetséges veszélyeken túl, mivel nem működnek hatékonyan, a szükségesnél több gázt fogyaszthatnak, így az indokoltnál magasabb lehet a gázszámla.

(Fotó: Bach Máté)

A jogszabály alapján tehát a biztonságos üzemeltetés a telekhatáron, épületen belül a tulajdonos, mint a gázrendszer tulajdonosának a kötelessége.

Az NKM ezért azt javasolja, hogy a tulajdonosok rendszeresen vegyék igénybe a gázkészülékek márkaképviseletét ellátó szakszervizek javító, karbantartó és ellenőrzést végző szolgáltatását. Nem szabad szakképzetlen karbantartóra bízni a felújítást, mert veszélyes lehet a hozzáértés hiánya, ráadásul plusz garancia, hogy a szakemberek munkalappal is igazolják az elvégzett szolgáltatást, amivel ezzel felelősséget vállalnak a javításokért.

Országos hálózat
Kevesen tudják, hogy az NKM gázszolgáltató biztosítja az összes lakossági ügyfél földgázellátását országszerte, azonban földgázelosztási tevékenysége nem országos. A tulajdonában lévő cégekkel együtt harmincezer kilométernél nagyobb, karbantartott, európai szinten is kiemelkedő gázhálózatot üzemeltet a társaság. Az egyik leányvállalat, az NKM Földgázhálózati Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy kétmillió embert érint. Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyékre, valamint Veszprém megye néhány településére kiterjedő szolgáltatási területén 668 településen több mint 780 ezer ügyfelet lát el.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 19. 21:41, hétfő | Helyi

Mi lesz a lakótelepi orvosi rendelő sorsa?

Sajtótájékoztatót, majd pár nappal később (október 19-én) lakossági fórumot tartott a Veled a Városunkért Egyesület a Petőfi lakótelepen az Orvosi Rendelő esetleges áthelyezésével kapcsolatban.

2020. Október 19. 14:49, hétfő | Helyi

VIII. Dance Universum Országos Táncverseny

Kiskunfélegyházán, a városi sportcsarnokban rendezték a hétvégén a VIII. Dance Universum Országos Táncversenyt.

2020. Október 19. 09:13, hétfő | Helyi

Újabb részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról

Azok a szülők, akik tartósan beteg gyermekük után otthongondozási díjat kapnak, a gyermek életkorától függetlenül jogosultak lesznek a juttatásra.

2020. Október 18. 18:06, vasárnap | Helyi

Jövőre akár 1600 forintba is kerülhet egy doboz cigaretta

A jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára jövő áprilisban, mégpedig a jövedéki adó jelentős emelkedése miatt