Városlista
2021. február 27, szombat - Ákos, Bátor

Hírek

2020. December 02. 14:32, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Szigorú szabályozással ugyan, de zajlik a gyakorlati képzés a Mezgében

Szigorú szabályozással ugyan, de zajlik a gyakorlati képzés a Mezgében

A járvány első hullámában még nem volt rá lehetőségük, de most a második hullámban engedélyt kapott a Mezgé a gyakorlati képzés személyes jelenléttel való megvalósítására.

A Déli Agrárszakképzési Centrum - Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma a jelenleg érvényben lévő járványügyi előírások szerint online oktatási rendben tartja meg az elméleti tanórákat. A 9-10. osztályos diákok a gyakorlati órák anyagát is online formában kapják meg (különféle oktató videofelvételek segítségével). A 11-12. évfolyamon tanuló szakképzős diákok azonban lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen is részt vehessenek a szakmai gyakorlati képzésen.

- A tanüzemek működtetéséhez is elengedhetetlen a diákok jelenléte. A járvány első hullámában, tavasszal minden feladat a pedagógusokra és szakoktatókra hárult. A tangazdaságban és a húsipari tanüzemben is ők láttak el minden munkát. Ezért okozott nagy örömöt számunkra az a felkínálkozó lehetőség, mellyel diákjainkat kisebb csoportokba (osztályonként 5-6 fő) sorolva el tudják látni az állatok tartásával kapcsolatos teendőket. Az oktatókat, pedagógusokat is e szerint osztottuk be, így a már megszokott közegben tölthetik el a gyakorlati időt diákjaink, munkájukat pedig tanáraik ugyanúgy érdemjeggyel tudják értékelni – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, az iskola igazgatója, aki azt is elárulta, hogy jelenleg 15 ló etetéséről, tisztán tartásáról, mozgatásáról kell gondoskodniuk.

Emellett huszonkilenc marha, közel 4-500 db-ból álló sertésállomány és cirka húsz juh igényli a mindennapi ellátást, és persze a körülöttük adódó teendőket. A napokban született közel negyven db kismalac is, melyek a kezdeti időszakban kiváltképp nagy odafigyelést igényelnek. A lovász tanulók feladata a lovak ellátása, a gazda és mezőgazdasági technikusok pedig a többi állatról gondoskodnak.

- Az elméleti képzés online formában folyik, de a diákoknak a szakmai gyakorlaton való személyes megjelenése miatt a kollégiumot ugyanúgy működtetjük, csak most egy szobában kizárólag egy tanuló tartózkodhat a járványügyi előírásoknak megfelelően. A gyakorlóhelyeken a másfél méteres távolságot be tudják tartani diákjaink és az oktatók, kiváltképp a tangazdaságban, ahol a 211 hektárnyi területen szinte még csak nem is találkoznak egymással a csoportok – részletezte az igazgató, aki azt is elárulta, hogy a gyerekek szintén nagyon örülnek ennek a képzési lehetőségnek.

Az iskola partnerénél a P&P Pékáru Kft-nél szintén csoportokban történik a gyakorlati szakképzés, ahol a pék, a pék-cukrász, a sütő- és cukrászipari technikusok tanulmányait segítik. Az iskola zöldségfeldolgozó üzemében a diákok a Fornettinek és a kisebb konyháknak készítik elő az alapanyagokat és a húsüzemben is teljes mellbedobással folyik a munka. Szükség is van rá, hiszen a mintaboltban nagyon keresettek az iskola tanulói által készített termékek.

- A vásárlási kedv nemcsak hogy töretlen, hanem egyre emelkedő tendenciát mutat, tekintve azt, hogy hetente kb. 10 db sertés kerül értékesítésre a boltban – mondta örömmel Rózsa Pál igazgató, majd jogos büszkeséggel tette hozzá, hogy az elmúlt héten például volt olyan nap, mikor 700 kg töltelék árut készítettek diákjaik, akik a húsipari technikus, illetve a hentes és húskészítmény készítő szakon tanulnak.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 18:03, szombat | Helyi

Filléres trükk: házi növekedésserkentő a növényeknek

Gyökereztető hormonokat a legtöbben azért használnak, mert segítik a gyökérképződést, valamint a növények növekedését, emellett megvédik őket számtalan gombás és baktériumos megbetegedéstől.

2021. Február 27. 17:44, szombat | Helyi

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

A koronavírus pandémia második hulláma miatt a hazai állatkertek 2020. november 11. óta ismét zárva vannak.

2021. Február 27. 17:00, szombat | Helyi

A hallásromlás kevésbé ismert oka

Hallásromlást, továbbá súlyosabb esetben szédülést és fülzúgást is okozhat a belső fül csontos tokjának csontosodási zavara.

2021. Február 27. 10:00, szombat | Helyi

Oltási igazolással szabadabban utazhatunk nyáron

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban (EU) az új típusú koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt.