Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2021. Március 06. 08:04, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Nem lesz gyermekfelügyelet az iskolákban és az óvodákban

Nem lesz gyermekfelügyelet az iskolákban és az óvodákban

Sem az óvodákban, sem az iskolákban nem szerveznek gyermekfelügyeletet a csütörtökön bejelentett szigorítások időszakában.

Elvitelre és kiszállításra lesz mód a gyermekek étkeztetésében – jelentette be Maruzsa Zoltán, az Emmi államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy március 8-ától az eddiginél is szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Az új szabályok értelmében az óvodákat bezárják egy hónapra, az általános iskolák online oktatásra állnak. A köznevelési intézményeket érintő részletszabályokat az Emberi Erőforrás-minisztérium (Emmi) már ki is küldte az intézményvezetőknek.

Az intézményeknek Kásler Miklós azt írta, hogy egy miniszteri határozatban szabályozzák a veszélyhelyzeti működést a következő hetekben. Az óvodákban március 8-ától rendkívüli szünet lép életbe, gyakorlatilag egy hónapig zárva lesznek, április 7-én lehet majd visszatérni.

A középiskolákban javarészt eddig is digitális oktatás folyt, de most az általános iskolák és gyógypedagógiai intézmények is erre állnak át, március 8. és 31. között tantermen kívüli, digitális oktatás zajlik majd, a rákövetkező hétben pedig jön a tavaszi szünet. Ha oktatás nem is zajlik majd bennük, az iskolák nyitva maradnak.

A kollégiumokból nem kell mindenkinek kiköltöznie a következő egy hónapban, az intézményvezető az idén érettségizőknek bennlakást, és méltányossági kérelem alapján ezt az arra rászorulóknak is engedélyezheti. A versenyszerűen sportolók is maradhatnak a jóváhagyott nevelési programmal rendelkező kollégiumokban, de maximum tízfős edzéseket tarthatnak nekik.

Kásler azt írta, hogy az iskoláknak nem kell megszervezniük a gyermekfelügyeletet a kontaktusszám csökkentése érdekében, de biztosítani kell a tanulók étkeztetését a veszélyhelyzet ideje alatt. Ez az esetükben is elvitelt vagy kiszállítást jelent.

A most érettségi vagy szakmai vizsgát tevő tanulóknak a következő egy hónapban is tarthatnak személyesen gyakorlati órát vagy kiscsoportos konzultációt. A már meghirdetett középiskolai felvételiket is meg lehet tartani személyes jelenléttel, de az Emmi lehetőséget ad arra is, hogy ez digitális formában szervezzék meg az iskolák.

Forrás: telex.hu, mti.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 11:39, hétfő | Helyi

Történelmi pillanat: itt az első magyar sorozatgyártású villanyautó

A Mercedes Kecskeméten is megkezdi az öt- és hétszemélyes EQB szabadidő-autó gyártását.

2021. Április 19. 08:54, hétfő | Helyi

Felháborító, hogy egyesek szemétlerakónak használják az erdőt

Ipari mennyiségű szemetet raktak le a záportározó mögötti erdőben.

2021. Április 18. 14:17, vasárnap | Helyi

Egy harmadik oltásra is szükség lehet majd

Lehetséges, hogy az embereknek majd minden évben be kell oltatniuk magukat a vírus ellen.

2021. Április 18. 14:12, vasárnap | Helyi

Az egészségbiztosító fizeti az SMA-s gyerekek génterápiáját

Az egészségbiztosítási alap segítségével is hozzájuthatnak a jövőben az SMA-ban, vagyis gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenvedő betegek a Zolgensma nevű készítményhez.