Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2020. Június 12. 12:03, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért kap szívrohamot egyre több 40 alatti férfi?

Miért kap szívrohamot egyre több 40 alatti férfi?

A szívbetegségeket rendszerint az idősebb korral párosítjuk, de riasztó nemzetközi trend, hogy egyre több fiatal kerül szívinfarktussal kórházba.

Az orvosok és tudósok szerint ez több okra vezethető vissza.

Ha világszinten nézzük az adatokat, a középkorúaknál jó ideje óta stagnál, sőt az elmúlt két évtized során a 65 év feletti korosztályban majdnem 40 százalékkal csökkent azok száma, akik szívroham miatt szorultak kórházi ápolásra. Magyarországon is jelentősen visszaesett 1990 óta a szívinfarktusban vagy egyéb, a szívet érintő rendellenességekben elhunytak száma, de a legutóbbi, 2018-as adatok szerint még mindig ezek adják a vezető halálokot, megelőzve a daganatos betegségeket is. Ha pedig külön vizsgáljuk a heveny szívizomelhalás hazai áldozatainak számát, még szomorúbb a kép: kétszer többen vannak, mint az Európai Unió legtöbb országában.

Bár mindezek miatt a középkorú és idősebb lakosság számára számos szűrő- és megelőzést segítő tájékoztató program indult, a legújabb tendenciák alapján azonban úgy tink, ezeket ki kellene terjeszteni a fiatalabb korosztályra is. Az Amerikai Kardiológiai Társaság tanulmánya szerint ugyanis a 20-as és 30-as férfiak közül egyre többeket érint a szívroham. De mi állhat ennek a hátterében?

SÚLYos probléma

Bár tisztában vagyunk vele, hogy azelhízásmilyen egészségügyi problémákhoz - például szívbetegségekhez - vezet, a statisztikák szerint mégis egyre nő a túlsúlyos emberek aránya. Az európai lakosság több mint fele legalább túlsúlyos és 20 százaléka elhízott. Becslések szerint ráadásul 10 éven belül 50 százalékra nőhet az utóbbiak aránya. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavalyi jelentése szerint Magyarországon különösen rossz a helyzet: az elhízottak aránya nálunk a legmagasabb Európában, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. Különösen aggasztó, hogy nemcsak a felnőttek, de a gyerekek között is nő a jelentős súlyproblémákkal küzdők száma. Minden ötödik 15 éves magyar gyermek elhízott. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy fiatal felnőttként már komolyabb betegségekkel kell szembesülniük. A súlytöbblet ugyanis jelentős terhelést ró a szívre és a keringési rendszerre, így a szívroham kockázata jóval magasabb azoknál, akik már gyerekkorukban elhíznak.

A stressz is komoly faktor

A tartós feszültség számos negatív folyamatot indít el a szervezetünkben, például gyulladást vált ki a koszorúerekben, ami növeli a vérrögök kialakulásának veszélyét. Nem véletlen, hogy a stresszes életmódot folytatók között jóval több a szívbeteg. Egy 52 országban végzett kutatás eredménye szerint azoknál, akik munkahelyi vagy otthoni stresszre panaszkodnak, kétszer nagyobb a szívroham rizikója. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint pedig a 22-39 év közöttiek stresszelnek a legtöbbet. Fontos lenne tehát, hogy a 20-as és 30-as éveink ne a teljesítménykényszerről, túlhajtásról szóljanak - gondolván, hogy ráérünk majd nyugdíjasként pihenni -, különben komoly egészségügyi következményekkel kell szembenéznünk.

Sok a fiatal dohányos

A szívbetegségek másik fontos rizikófaktora a dohányzás, amely még mindig túlságosan elterjedt szokás a fiatalok körében. Sőt, a 25-44 éves korosztályban közel kétszer annyian gyújtanak rá rendszeresen, mint az idősebbek. Egy, a The British Medical Journal című szakmai folyóiratban közölt tanulmány szerint pedig napi egy cigaretta majdnem 50 százalékkal növeli a koszorúér-betegségek kockázatát férfiaknál. A kardiovaszkuláris rizikót pedig az sem csökkenti számottevően, ha valaki e-cigire vált a hagyományos dohány helyett. Az e-cigarettázóknál még mindig 40 százalékkal magasabb a szívbetegségek veszélye, mint azoknál, akik leszoknak.

Nem ismerik fel a figyelmeztető jeleket

Bár a szívinfarktus sokszor derült égből villámcsapásként sújt le, általában a szervezet már előre jelzi, hogy gond van - ám fiatalként ezeket sokan nem veszik elég komolyan. Ez nemcsak a páciensekre, de az orvosokra is jellemző. Míg egy 60 év feletti férfinál fokozott izzadás, fáradékonyság, légszomj esetén azonnal elrendelik az EKG-vizsgálatot, egy 30-as férfinál gyakran csupán kímélő életmódot javasolnak.

Éppen ezért fontos, hogy saját magunk is figyeljünk a vészjelekre. Az egyik legjellemzőbb tünet a fájdalom, amely a mellkasból a vállakba, a karokba és a nyakba sugározhat. De a hasi fájdalom, émelygés és a kellemetlen teltségérzés is jelezhet szívproblémát, ráadásul ezeket könnyű összekeverni arefluxtüneteivel.

Fontos tudni azt is, hogy a fiatalkorban elszenvedett szívroham nem jelent feltétlen könnyebb felépülést, a szervezetre ugyanúgy komoly veszélyt jelent. Egy második szívroham vagy stroke kockázata pedig ugyanolyan magas, mint azoknál, akik idősebb korban kapnak először infarktust. A megelőzés tehát itt is kulcsfontosságú, ennek érdekében pedig sokat tehetünk azzal, ha egészségesebb életmódra váltunk, és családtagjainkat - beleértve a gyermekeket - is erre ösztönözzük.

Címkék: szívinfarktus

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 07:52, péntek | Helyi

Zárni kellett, hogy húsvétkor nyithassunk

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában beszélt a március 8-tól életbe lépő korlátozásokról.

2021. Március 04. 20:46, csütörtök | Helyi

Betegek számára történő csomagbeküldéssel kapcsolatos közlemény

Tisztelt Hozzátartozó!

2021. Március 04. 14:28, csütörtök | Helyi

Elmarad a márciusi Országos Állat- és Kirakodóvásár Félegyházán

Az érvényben lévő kormányzati intézkedések értelmében a 2021. március 14-i Országos Állat- és Kirakodóvásár ELMARAD.

2021. Március 04. 12:41, csütörtök | Helyi

Tájékoztató a központi korlátozó intézkedések félegyházi hatásairól

Tisztelt Félegyháziak!