Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2019. November 15. 17:42, péntek | Helyi
Forrás: Szerk.

Mézes reggeli várta a Dózsa Iskola másodikos nebulóit

Mézes reggeli várta a Dózsa Iskola másodikos nebulóit

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium idén, 2019. november 15- én rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot.

A programhoz csatlakozott Kis Miklós, petőfiszállási tanár és hobbi-méhész is, aki a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola 2.A és 2.B osztályait látta vendégül mézes kiflivel és mézes teával. A rendhagyó interaktív órán a gyerekek megismerkedhettek a méhek életével, a kaptárban folyó munkával és a méz előállításával. Különböző fajtamézeket kóstolhattak, és kipróbálhatták a méhészek mindennapos eszközeit is. A program zárásaként díjazásra kerültek a rendezvényhez kapcsolódó rajzpályázat legjobbjai.

A program évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tavalyi évben több mint 1000 hazai óvodában és iskolában voltak jelen a méhészek, és közel 166.000 gyermek kaphatott mézes reggelit.

Az idehaza megtermelt méz 80-90 százalékát külföldön értékesítik, sokszor rosszabb minőségű termékek feljavítására. A magyar 80 dkg/fő/év, miközben az uniós országokban átlagosan 1,7 kilogramm évente. Ha az emberek 2/3-a naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna.

Szinte hihetetlen, hogy a méz egy kilogrammjáért a méheknek közel négymillió virágot kell meglátogatniuk, mialatt közel 150.000 km-t repülnek. Az élelmiszeripar és a zöldség-gyümölcs termesztés közel 80 százaléka függ a méhek beporzásától, nélkülük bolygónk mezőgazdasága és ökoszisztémája összeomlana.

Miklós pedagógusként, kertészként valamint méhészként is fontosnak tartja, hogy gyerekek már alsó tagozatban ismerjék meg környezetünk apró, de annál hasznosabb teremtményeit, az általuk végzett szorgos munka gyümölcsét, valamint azt is, hogy nélkülük szó szerint megállna az élet a földön.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 29. 08:11, szerda | Helyi

Lesz némi napsütés szerdán, de a jó időre hétvégéig kell várni

Szerdán nyugat felől átmenetileg felszakadozik a felhőzet.

2020. Január 29. 08:05, szerda | Helyi

Hamarosan elfogynak a hárombetűs-háromszámos rendszámok – mire számíthatunk?

Újabb betűsorozatot kezdtünk a hazai rendszámok kiadásánál.

2020. Január 28. 13:55, kedd | Helyi

Pedagógusnap 2020 – díszdiplomák igénylése

Kedves Nyugalmazott Pedagógus Kollégák!

2020. Január 28. 13:55, kedd | Helyi

Kábítószerrel kereskedett egy félegyházi férfi

A kiskunfélegyházi nyomozóknak olyan információ jutott birtokába, mely szerint egy 60 éves helyi lakos - aki számukra nem volt ismeretlen - rendszeresen, több személynek értékesített kábítószert.