Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2021. Szeptember 12. 09:34, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Megváltoznak az állatok a klímaváltozás miatt

Megváltoznak az állatok a klímaváltozás miatt

A klímaváltozásra reagálva \"alakot változtatnak\" egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket.

A globális felmelegedés hatására bizonyos melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat - állapították meg ausztrál tudósok. A szakemberek azonban kiemelték, hogy a fizikai változások nem jelentik azt, hogy az állatok ezáltal meg tudnának birkózni a klímaváltozással.

"Amikor a klímaváltozásról van szó, az emberek gyakran megkérdezik, hogyan kerekedhet ezen felül az ember, vagy milyen technológia oldhatja ezt meg. Itt az idő azonban felismerni, hogy az állatoknak is alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz" - mondta Sara Ryding, az ausztráliai Geelongban lévő Deakin Egyetem kutatója.

Több papagájfaj is változáson ment keresztül

Ha az állatok nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, túlhevülhetnek és elpusztulhatnak. Bizonyos állatoknak az idők folyamán nagyobb lett a csőrük vagy fülük, hogy könnyedén, több hőtől szabadulhassanak meg. Az apró állatok testméretéhez képest viszonylag nagyobb szárny, fül vagy csőr ugyanis nagyobb felszínen képes leadni a hőt. Mint kiderült, az ausztrál papagájok több fajának csőrénél is 4-10 százalékos növekedést figyeltek meg 1871 óta, ami összefüggésbe hozható a nyári hőmérséklet növekedésével.

Az egerek és cickányok farka is nőtt
A közönséges erdeiegérnek (Apodemus sylvaticus) a farka lett hosszabb, míg az álarcos cickánynak a farka és a lábai, a meleg éghajlaton élő denevéreknek pedig a szárnyaik lettek nagyobbak. Bár ezek a változások jelenleg nagyon aprók, jóval jelentősebbek lehetnek, ha a Föld melegebbé válik - mondta Ryding. "Megnövekedhetnek olyan jelentős testrészek is, mint a fülek, így a nem is olyan távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk" - fogalmazott a kutató.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 14:55, szombat | Helyi

Megtartotta soron következő ülését a megyei közgyűlés

Orgoványon tartotta soron következő ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. Az ülésen a megyét érintő és a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyeket tárgyalták a képviselők.

2021. Szeptember 24. 12:56, péntek | Helyi

Több mint 3700 fiatal tehetség fejlődését segíti az MCC az új tanévben

Egyre nagyobb az érdeklődés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzései iránt: a tehetséggondozó idén több mint 3700 diákkal kezdi meg az oktatási évet.

2021. Szeptember 24. 08:35, péntek | Helyi

527 milliárdot kap a magyar agrárium

Új pályázatok jönnek!

2021. Szeptember 22. 17:04, szerda | Helyi

Mi vár ránk a növényi fehérjén túl?

Rovarok, mint alternatív fehérjeforrások...