Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2020. Május 27. 08:27, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Már most érdemes figyelmet fordítani a melanóma elleni védekezésre

Már most érdemes figyelmet fordítani a melanóma elleni védekezésre

A nyár közeledtével erősödik az UV-sugárzás. A melanóma elleni védekezésre már most érdemes figyelmet fordítani.

Évente több ezer új melanómás beteget regisztrálnak Magyarországon. A legagresszívebb bőrdaganat-típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van. Nemcsak a napsugarak lehetnek veszélyesek, hanem a szolárium is. Mit tegyünk, hogyan vigyázzunk bőrünkre, anyajegyeinkre?

A melanóma az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganata, a festéket termelő sejtekből indul ki. Kialakulásában számos tényező mellett a napfénynek is igazolt a hatása. Emiatt lényeges, hogy a lakosság megfelelő ismereteket szerezzen a betegségről, annak megelőzésének lehetséges módjairól – mondta Holló Péter egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 Ma reggel című adásában.

A melanóma egyetlen biztosan hatásos kezelése mind a mai napig az időben történt felismerést követően végzett sebészi eltávolítás. Ugyanakkor a betegség kialakulásának részleteiről egyre pontosabb tudással rendelkezünk, mely elvezetett új módon ható célzott és immunkezelések megalkotásához.

Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert sajátmagunkon könnyebben észrevesszük, ha a már meglévő anyajegyek, foltok színe, mérete, alakja megváltozik, vagy ha új elváltozások jelennek meg a bőrünkön. Emellett évente egyszer érdemes orvossal is megnézetni a bőrünket – tette hozzá.

Elmondta, hogy a világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoportok, de mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét. Figyelmeztetett arra is, hogy a szolárium mértéktelen használata a bőr korai öregedéséhez, károsodásához és daganatok kialakulásához vezet.

A címlapfotó illusztráció (Doma Viktória bőrgyógyász szakorvos egy páciens anyajegyét vizsgálja - Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 21:48, péntek | Helyi

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

2021. Július 30. 10:06, péntek | Helyi

Épül a Budapest-Balaton kerékpárút

2021. Július 30. 09:31, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Július 29. 16:37, csütörtök | Helyi

Seregszemlével, kiállításokkal és tudományos előadásokkal is emlékeznek a magyar ősökre Bugacon

A hatodik alkalommal megrendezett hagyományőrző rendezvény a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket.