Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2020. Május 27. 08:27, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Már most érdemes figyelmet fordítani a melanóma elleni védekezésre

Már most érdemes figyelmet fordítani a melanóma elleni védekezésre

A nyár közeledtével erősödik az UV-sugárzás. A melanóma elleni védekezésre már most érdemes figyelmet fordítani.

Évente több ezer új melanómás beteget regisztrálnak Magyarországon. A legagresszívebb bőrdaganat-típus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van. Nemcsak a napsugarak lehetnek veszélyesek, hanem a szolárium is. Mit tegyünk, hogyan vigyázzunk bőrünkre, anyajegyeinkre?

A melanóma az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganata, a festéket termelő sejtekből indul ki. Kialakulásában számos tényező mellett a napfénynek is igazolt a hatása. Emiatt lényeges, hogy a lakosság megfelelő ismereteket szerezzen a betegségről, annak megelőzésének lehetséges módjairól – mondta Holló Péter egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese az M1 Ma reggel című adásában.

A melanóma egyetlen biztosan hatásos kezelése mind a mai napig az időben történt felismerést követően végzett sebészi eltávolítás. Ugyanakkor a betegség kialakulásának részleteiről egyre pontosabb tudással rendelkezünk, mely elvezetett új módon ható célzott és immunkezelések megalkotásához.

Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert sajátmagunkon könnyebben észrevesszük, ha a már meglévő anyajegyek, foltok színe, mérete, alakja megváltozik, vagy ha új elváltozások jelennek meg a bőrünkön. Emellett évente egyszer érdemes orvossal is megnézetni a bőrünket – tette hozzá.

Elmondta, hogy a világos bőrűek, a sok anyajeggyel rendelkezők és a gyermekek a legveszélyeztetettebb csoportok, de mindenkinek vigyáznia kell, hogy minél kevesebb UV-sugárzás érje a bőrét. Figyelmeztetett arra is, hogy a szolárium mértéktelen használata a bőr korai öregedéséhez, károsodásához és daganatok kialakulásához vezet.

A címlapfotó illusztráció (Doma Viktória bőrgyógyász szakorvos egy páciens anyajegyét vizsgálja - Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 10:13, péntek | Helyi

Megújul a petőfiszállási Polgármesteri Hivatal

Petőfiszállás Község Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. augusztus 14-én megrendezésre kerülő felújított Polgármesteri Hivatal átadási ünnepségére!

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

2020. Augusztus 13. 09:32, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Augusztus 13. 09:16, csütörtök | Helyi

Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.