Városlista
2020. augusztus 14, péntek - Marcell

Hírek

2020. Március 23. 07:01, hétfő | Helyi
Forrás: infostart.hu

Közeledik az óraátállítás

Közeledik az óraátállítás

Az Európai Parlament 2019-ben szavazott arról a javaslatról, amely 2021-től szüntetné meg a téli és nyári időszámítás közötti egyórás váltást.

Azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra - ez 29-ére esik idén, ekkor hajnalban 2-ről 3 órára kell állítani az időmérő eszközöket. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

Magyarországon 1980-ban vezették be a téli és a nyári időszámítást, az egész Európai Unióban azonban csak 1997-ben. Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna néhány esztendeje megszüntette az óraátállítást.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországon mi lesz a döntés. Számos érv van mellette és ellene.

A kérdés mindenesetre sokakat érzékenyen érint, ugyanis a társadalom fele nehezen alkalmazkodik az óraátállításokhoz.

A téli időszámításra való áttérés kevésbé ártalmas, mint a nyári váltás, de így is megviseli az emberi szervezetet. Körülbelül egy hétbe telik kiheverni a hatásait, főként ha kisgyerek is van a családban.

Tavaly az Országos Meteorológiai Szolgálat is állást foglalt a kérdésben

A kétféle időszámítás alkalmazása által egyébként egy 10 ezres kisváros éves villamosenergia-fogyasztását lehet megtakarítani. Az eredeti cél is részben ez volt egyébként, arra hivatkozva, hogy jobb, ha a munkaidő (reggel 8 és este 7 óra között) alatt minél tovább van világos. Az ellenérvek között viszont most gyakran felmerül, hogy az emberek életmódja megváltozott, és nyáron a tovább tartó világosság már nem csökkenti úgy az áramfogyasztást, hiszen jóval több áramot használunk amúgy is az elektromok kütyük és a légkondicionálók miatt.

Magyarországon tavaly a Publicus Intézet készített felmérést az ügyben, a magyarok mintegy háromnegyede azt szeretné, ha nem kellene évente kétszer átállítani az órát.

Vélemények, javaslatok ide vagy oda, annyi bizonyos, hogy ezen a hétvégén március 28-áról 29-ére virradóra 2 óráról 3 órára kell állítani az órákat.

Nyitókép: Pixabay

(Cikk forrása: infostart.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 14. 10:13, péntek | Helyi

Megújul a petőfiszállási Polgármesteri Hivatal

Petőfiszállás Község Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. augusztus 14-én megrendezésre kerülő felújított Polgármesteri Hivatal átadási ünnepségére!

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

2020. Augusztus 13. 09:32, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2020. Augusztus 13. 09:16, csütörtök | Helyi

Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.