Városlista
2020. március 28, szombat - Gedeon, Johanna

Hírek

2019. Augusztus 20. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

HPV: az oltás kiváltja a szűrést?

HPV: az oltás kiváltja a szűrést?

A méhnyakrák megelőzésében a rendszeres szűrés mellett igen nagy szerepe van a HPV elleni oltásnak is.

A friss tanulmányok szerint a vakcina hatására az utóbbi időkben jelentősen csökkent a méhnyakrákos megbetegedések száma. Azonban még napjainkban is sok kérdés merül fel az oltással kapcsolatban.

Egy friss tanulmány szerint drasztikusan lecsökkent a méhnyakrákhoz vezető esetek, valamint a rákos megbetegedések száma, amióta bevezették a HPV-oltást az iskolás lányok körében. Az Egyesült Királyságban ugyanis a 12-13 évesek kötelezően megkapják a vakcinát, ennek hatására pedig mintegy 90 százalékkal lett kevesebb a méhnyakrákot megelőző állapot az országban. A vakcinával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ orvosa ad választ.

Mikor lehet beadatni?
Iskolai oltóprogram keretében a 12 évüket betöltött, 7. osztályos tanulók kapják meg térítésmentesen a vakvinát, ám a célcsoport a 9-15 éves korosztály. Esetükben 2 oltás is elegendő, de 15 éves kor felett már 3 injekció kell a védelemhez.

Felnőttként is igényelhetjük?
Az oltást felnőttek is kérhetik, hatékonysága azonban lecsökken. A nem monogám párkapcsolatban élőknek ajánlják elsősorban, mert bármikor meg- és újrafertőződhetnek, így ők is ki vannak téve a méhnyakrák veszélyének. Ekkor viszont már nem térítésmentes.

100 százalékos védelmet nyújt?
Bár az oltás hatására jelentősen csökken a méhnyakrákos megbetegedések száma, érdemes tudni, hogy nem nyújt 100 százalékos védelmet, ugyanis "csak" a potenciálisan legveszélyesebb típusok ellen hatékony.

Mikor ellenjavallt?
Terhesség, láz és betegség esetén nem ajánlott igényelni a védőoltást.

Az oltás kiváltja a szűréseket?
Attól, hogy valaki megkapta a HPV elleni védőoltást, még ugyanolyan fontos, hogy évente járjon a szűrésekre. Egyrészt azért, mert az oltás csak a leggyakoribb, rákos megbetegedést okozó vírusoktól véd, másrészt az orvos egyéb ellenőrzéseket is végez az éves szűrések alkalmával. Megvizsgálja például a melleket, a petefészkeket és a méhűrt is. Csak az időben megkezdett kezelés lehet elég hatásos - ez a szűrés lényege.

Milyen mellékhatásai vannak?
Az oltással kapcsolatban több rémhír is kering a különböző fórumokon, például hogy maga a vakcina is képes méhnyakrákot okozni. Ez azonban nem igaz, hiszen az injekció nem tartalmaz elő vírust. Mellékhatások azonban jelentkezhetnek - mint bármelyik oltásnál -, leggyakrabban viszketést, duzzanatot, bőrpírt, az oltás helyén pedig érzékenységet tapasztalnak a páciensek. Ritkábban émelygés,fejfájásvagy hőemelkedés is felléphet - mondja a nőgyógyásza.

Meg kell ismételni?
A HPV-oltás legalább 8-10 évig magas szintű védettséget biztosít, ehhez azonban 3 - fiatalabbaknál, 15 éves kor alatt, 2 - oltásra van szükség. Későbbi ismétlő oltás nincs.

Milyen vizsgálatok szükségesek előtte?
Az oltás előtt érdemes a szexuálisan aktív lányok/nők rákszűrése. HPV-szűrés azonban nem feltétlenül szükséges, hiszen pozitív eredmény esetén is védelmet nyújthat a vakcina más HPV-típusok ellen.

Címkék: HPV oltás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 28. 18:53, szombat | Helyi

Kórházparancsnokokat vezényelnek ki a magyar kórházakba

Hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás "kórházparancsnokok" – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

2020. Március 28. 18:11, szombat | Helyi

Jelentős fagy várható a jövő héten

Jelentős fagy várható a jövő héten – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

2020. Március 28. 18:05, szombat | Helyi

Ne feledje! Ma éjjel állítjuk az órákat

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás.

2020. Március 28. 17:10, szombat | Helyi

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Az operatív törzs támogatta az ITM javaslatát, hogy az egészségügyi dolgozók – a járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként – díjmentesen utazhassanak.